Še začasno financiranje ZZZS

Zdravstvena blagajna (ZZZS) nima finančnega načrta za leto 2012.

Objavljeno
26. marec 2012 22.45
Mi. Z., notranja politika
Mi. Z., notranja politika
Ljubljana – Zdravstvena blagajna (ZZZS) nima finančnega načrta za leto 2012 in bo še naprej poslovala po začasnem financiranju, ki je veljalo za lansko leto, so danes sklenili člani skupščine ZZZS. Makroekonomski podatki za sestavo finančnega načrta in ukrepi vlade, ki bodo tudi vplivali na finančni načrt, namreč še niso sprejeti.

To pa ne bo vplivalo na siceršnjo odločitev upravnega odbora o 7,5-odstotnem znižanju začasnega financiranja izvajalcev glede na lani, ki je začela veljati 1. marca. Čeprav je minister Tomaž Gantar napovedal le triodstotno znižanje, kaže splošni predlagani ukrep vlade o 15-odstotnem znižanju plač v javnem sektorju vendarle na približno sedemodstotno znižanje cen zdravstvenih storitev (v ceni so zajete plače).

Če ne bi bilo nobenih ukrepov in sprememb, bi ZZZS letos posloval s 126 milijoni evrov primanjkljaja, od tega bi 20 milijonov pokril iz ostanka na računu, je povedal generalni direktor ZZZS Samo Fakin. Na skupščini so razpravljali tudi o možnih ukrepih: delodajalci so se zavzeli za večjo enakopravnost plačevanja v zdravstveno blagajno (upokojenci naj plačujejo več), delojemalci pa so izrazili nasprotovanje znižanju boleznin in drugim ukrepom, uperjenim proti malemu človeku.