Sečoveljske soline brez avtov

Odprli 1100 metrski mostovž za pešce čez solinska polja, obisk parka pa se je letos zaradi številnih ovir zmanjšal.

Objavljeno
04. september 2015 18.10
Novi mostovž za pešce v soline
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Sečovlje - Sečoveljske soline bodo prihodnje leto prvi krajinski park v državi, v katerega bodo zaposleni in obiskovalci lahko vstopali samo peš, s kolesi ali z električnimi vozili. To je ob včerajšnjem odprtju novega, 1100 metrov dolgega lesenega mostovža čez solinska polja, namenjenega pešcem, zatrdil vodja parka Andrej Sovinc.

Podjetje Soline je s Krajinskim parkom Strunjan in norveškim nacionalnim parkom Jotunheimen za novo parkovno infrastrukturo pridobilo 998.442 evrov iz programa finančnega mehanizma EGP, sredstva zanj pa zagotavljajo kraljevina Norveška, Islandija in kneževina Liechtenstein.

Veliko večino teh sredstev (935.000 evrov) bo prejel KP Sečoveljske soline. Poleg včeraj odprtega mostovža, zgrajenega iz slovenskega macesna (160.000 evrov), bodo do konca aprila zgradili še novo recepcijo ob vhodu v park na Leri, novo površino za električna vozila na 700 metrih poti do term na prostem Lepa Vida, obnovili 2,5 kilometra dolgo pot do solinarskega muzeja na Fontaniggeah, zgradili parkirišče za obiskovalce in kupili novo vlaku podobno kompozicijo na električni pogon za 50 potnikov (300.000 evrov). Tako bo prihodnje leto tudi do solinarskega muzeja mogoče priti le z električnim vlakcem, s kolesi ali peš.

Del denarja bodo namenili tudi ureditvi nove spletne strani, sodelovanju z drugimi parki, izmenjavi dobrih praks in izkušenj z drugimi parki, posneli bodo izobraževalni film in poskrbeli za nove monitorje in interaktivne informativne vsebine. »Do prihodnje turistične sezone bomo opustili vožnje z vozili v parku in prepričali goste in zaposlene, da bomo tako bolj varovali naravo in poskrbeli za okolju prijazen obisk.

Veliko pozitivnih izkušenj nam je dal junijski obisk najbolj priljubljenega norveškega nacionalnega parka Jotunheimen. Medtem, ko pri nas večino investicij v infrastrukturo lahko zgradimo s pomočjo evropskih sredstev, pa Norveške parke vzdružujejo v glavnem iz državnega proračuna, » je povedal Andrej Sovinc.