Sečoveljski most bodo težko popravili do maja

Ministrstvo pri obnovi pričakuje pomoč občine, kjer nad tem niso navdušeni. V parku predlagajo postavitev začasne brvi.

Objavljeno
23. januar 2015 18.11
Posodobljeno
23. januar 2015 18.11
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Sečovlje – Ministrica za okolje in prostor Irena Majcen je danes v Sečoveljskih solinah povedala, da bo obnovo mostu težko zagotoviti do maja. Čeprav so soline last države, ta pri obnovi pričakuje pomoč občine.

»Ministrstvo se bo vključilo v iskanje rešitev za popravilo mostu v krajinski park,« je povedala Irena Majcen. Zaradi inšpekcijske odločbe je onemogočen dostop do proizvodnega obrata Solin, multimedijske dvorane parka, pisarn, skladišč, trgovine in razstavišča Kazerma, veslaškega kluba in do privezov bark v Kanalu grande. Ministrstvo bo rešitev za most čez Jernejev kanal, ki je edini dostop za vozila v soline, predstavilo v 14 dneh. »Upravljavec solin bo zato moral poiskati začasno rešitev. Tudi ta še ni določena,« je povedala ministrica in dodala, da bo način financiranja znan, ko bo jasen način obnove mostu.

Država upa na občino

Do tedaj bodo morali ugotoviti, kdo bo prevzel stroške investicije. Soline in zemljišče so državna last, most in njegovo lastništvo ni vpisano v zemljiško knjigo. Ker gre čez most tudi javna rekreacijska pot Parencana, ki je last občine Piran, bo ministrica predlagala občini, naj tudi ona pristopi k reševanju zapleta.

Iz kabineta župana Petra Bossmana so nam sporočili, da država reže vse možne prispevke občinam, po drugi strani pa od njih zahteva financiranje nalog, ki so očitno stvar države. »Ko pozivamo inšpekcijske službe k večji učinkovitosti, nimamo v mislih tako neživljenjskih in togih odločitev. Zavedamo se, da je in mora biti varnost ljudi na prvem mestu, vendar mora biti ocena tveganja premišljena in mora upoštevati vse dejavnike, povezane s takšno drastično odločitvijo,« je povedala občinska predstavnica za stike z javnostjo Slavica Tucakov.

Predrag pontonski most

Vodja parka Andrej Sovinc in direktor Solin Klavdij Godnič sta napovedala pritožbo na inšpektorsko odločbo. Predvidoma prihodnji teden bodo Soline pridobile izvedensko oceno statične presoje zaprtega mostu. Po njunem laičnem opažanju so temelji zdravi in potrebni le manjših popravil. Prvotni načrt postavitve pontonskega mostu, ki bi jim ga Slovenska vojska posodila brezplačno, je sporen zaradi cene, saj bi prevoz in postavitev stala 60.000 evrov, zato se predstavnika Solin in parka ogrevata, da bi v najkrajšem času postavili zasilno pohodno leseno brv za pešce, kakršno lahko izdelajo delavci podjetja za nekaj tisoč evrov. Če bi zapora mostu trajala samo tri mesece, bi morda lahko zdržali. Sovinc pravi, da bodo brez ceste trpela dela pri obnovi nasipov. Iz skladišča v solinah bodo blago prevažali s posebnim plovilom, ki lahko prenese do osem ton teže, a bo to zahtevalo dodaten čas, energijo in stroške.