Sedem milijonov evrov za epruvetke za blato?

Na razpis Nacionalnega inštituta za javno zdravje se je prijavil le en ponudnik. Cena po mnenju poznavalcev pretirana.

Objavljeno
28. oktober 2014 16.16
Biotehnični laboratorij, raziskave gensko spremenjenih rastlin, v Ljubljani 22. Avgusta 2013.
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si

Ljubljana - Davkoplačevalci oziroma javna zdravstvena blagajna bo morala za epruvetke, ki se uporabljajo za testiranja blata v državnem presejalnem programu Svit, plačati 7,1 milijona evra. Kot danes poročajo Finance, je posel kot edini ponudnik dobilo podjetje Maritim, ki ga vodi Uvotič Andrej.

»To je neverjeten znesek, saj gre za preproste preiskave in razmeroma nezapleteno tehnologijo. V nekaterih bolnišnicah za nižjo ceno vzpostavijo kompleten urgentni laboratorij,« je za omenjen časopis dejal eden izmed poznavalcev materialov in opreme za laboratorije, ki ni želel biti imenovan.

Maritim, ki je po podatkih Supervizorja z državo le v tem letu ustvaril 1,3 milijone evrov prihodkov, je epruvetke Svitu dobavljal že do sedaj. Na financah se sprašujejo, zakaj se ob povečanem testiranju Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) s podjetjem ni pogajal za nižjo ceno. To bi bilo ekonomsko smiselno, saj bo obseg posla  zaradi načrtovanih obsežnejših preiskav na populaciji vsaki dve leti vedno večji.

Prav tako naj bi bil sporen tudi sam razpis. NIJZ naj bi v njem izrecno določil, da morajo biti aplikatorji in potrošni material­ kompatibilni z analizatorjem OC-Senzor Diana, proizvajalec aparata je Eiken Chemical. To pomeni, da so se za posel lahko potegovali samo testerji Eiken Chemical. Za te pa ima ekskluzivno zastopno in prodajno pravico le podjetje Maritim.

V podjetju so na očitke o prirejenem razpisu odgovorili, da nikakor niso vplivali na razpis, ta da se jim zdi logično, da NIJZ uporablja Eikenove aparature, saj da z njimi dosegajo »vrhunske rezultate«.

V NIJZ pa na pomisleke o pomanjkanju konkurence odgovarjajo, da po njihovih informacijah ni drugih ponudnikov testov, ki bi izpolnjevali vse zahtevane strokovne pogoje. Prav tako niso preverili cen pri drugih ponudnikih, saj da so že s tem, ko so razpis objavili v evropskem uradnem listu zagotovili vsem dobaviteljem enake možnosti.