Sedemsto čakajočih na kirurško operacijo

Abdominalni kirurgi opozarjajo na poslabšanje razmer za bolnike. Vodstvo: Bolniki naj gredo na operacije drugam.

Objavljeno
28. oktober 2013 20.17
jer Prasicja gripa, nova gripa, zdravstvo, zdra
Milena Zupanič, notranja politika
Milena Zupanič, notranja politika

Ljubljana – Univerzitetni klinični center ima težave na abdominalni kirurgiji. Več kot 20 tamkajšnjih kirurgov je podpisalo pismo vodstvu, v katerem opozarjajo na poslabšanje razmer in podaljšanje vrste čakajočih. Po njihovih podatkih čaka na operacijo že 700 bolnikov.

Odkar so preselili kirurško dejavnost iz Bolnišnice Petra Držaja v Šiški v centralno zgradbo UKC, je po podatkih kirurgov odpadlo od 120 do 160 operacij bolnikov z žolčnimi kamni, kilami in proktološkimi posegi. To so bolniki, ki so večinoma že imeli določen datum operacije, a so jim ga zaradi preselitve »vzeli«, prenaročili pa jih še niso.

Največja težava je dejstvo, da so v Šiški dve operacijski dvorani zaprli, v centralni zgradbi UKC pa ju niso nadomestili. Zaradi tega se čakalne vrste podaljšujejo. Tudi bolniških postelj je manj, saj jih je bilo v Šiški 76, tukaj pa so jih nadomestili z 19 posteljami. Še posebno primanjkuje postelj za intenzivno nego, zato na intenzivni terapiji leži preveč bolnikov, ki jih prehitro vračajo na oddelek.

Kirurgi so povedali, da bolniki vsak dan kličejo zaradi bolečin in težav. Tudi Delo je poklicala bralka, ki je povedala o nemogočih razmerah tako za bolnike kot za zdravnike.

Kirurgi so v pismu zapisali, da kot zdravniki ne morejo prevzeti odgovornosti za razmere, v katerih zdravijo bolnike. Od vodstva – generalnega direktorja Simona Vrhunca in strokovne direktorice Brigite Drnovšek Olup – zahtevajo ureditev razmer do 1. novembra.

Kirurgi zahtevajo, da se do 1. novembra zagotovi obljubljeno število postelj, primerne delovne prostore za zdravnike in osebje, dodatna operacijska dvorana na ginekološki kliniki in da je urgentna operacijska dvorana z ekipo na voljo abdominalni kirurgiji 24 ur. Pozivajo tudi k razrešitvi vodstva kirurgije.

»Zaradi velikega povečanja števila nujnih operacijskih posegov in nezadostnega števila postelj v enotah intenzivne nege so se dogajali nedopustni padci kakovosti preoskrbe naših bolnikov,« so zapisali v pismu. Zaradi povečanega števila urgentnih bolnikov (prej je bil določen delež urgentnih bolnikov obravnavan v Šiški) ni zagotovljena pravočasna diagnostična obravnava, ki včasih traja tudi od šest do osem ur, zaradi naštetega pa se povečujejo stroški in poslabšuje kakovost zdravljenja bolnikov. Kirurgi opozarjajo, da je v takih razmerah nemogoče zagotoviti dovolj strogo izolacijo in dodatno nego za bolnike po transplantaciji jeter.

Vodstvo kirurgije: Bolniki naj gredo na operacije drugam

Čakalne vrste niso posledica preselitve, ampak je UKC dosegel in ponekod presegel z ZZZS dogovorjeni in plačani program, in sicer pri operaciji kile za 29 odstotkov, pri žolčnih kamnih pa za 15. Tako lahko opravlja le nujne posege te vrste, pri opustitvi katerih bi bilo ogroženo življenje bolnika. Zaradi preselitve sta bili obe knjigi čakajočih združeni v eno, zato se je spremenil vrstni red čakajočih, je odgovoril poslovni direktor kirurgije Matjaž Tavčar. Bolnikom svetujejo, naj preverijo, kakšne so čakalne vrste v drugih bolnišnicah, in naj gredo na operacijo tja, kjer so krajše. Natančnejše odgovore so obljubili za prihodnje dni.