Šefic: Omejevalni ukrep na meji ni prinesel dodatnih obremenitev

Slovenija od četrtka zvečer ne sprejema več prebežnikov, ki ne nameravajo zaprositi za mednarodno zaščito v Avstriji ali Nemčiji.

Objavljeno
22. januar 2016 18.19
Ma. F., STA
Ma. F., STA

Ljubljana - Omejevalni ukrep pri sprejemanju prebežnikov, ki ga je Slovenija uvedla v četrtek zvečer, po besedah Boštjana Šefica z notranjega ministrstva po prvih ocenah ni prinesel dodatnih obremenitev ali težav.

Slovenija po uvedbi prve stopnje omejevalnega ukrepanja od četrtka zvečer ne sprejema več prebežnikov, ki ne nameravajo zaprositi za mednarodno zaščito v Avstriji ali Nemčiji, okrepila je nadzor zelene meje in poostrila nadzor na mejnih prehodih.

Ob prihodu prebežnikov se po njegovih besedah opravi enak postopek kot doslej, torej varnostni pregled, pregled dokumentov, registracija z odvzemom prstnih odtisov in fotografijo ter pogovor, v katerem se tudi ugotovi, katera je posameznikova ciljna država. Če kdo zaprosi za mednarodno zaščito v Sloveniji, nemudoma začnejo ustrezen postopek, je zatrdil.

Prebežnike kot doslej registrirajo v Dobovi

Vse aktivnosti ob registraciji pri nas po besedah Šefica potekajo v Dobovi, po registraciji pa prebežniki v Avstrijo izstopajo na dveh izstopnih točkah - na mejnih prehodih Šentilj in Karavanke. Po uvedbi omejevalnega ukrepa je v Slovenijo prvi vlak prispel v četrtek zvečer, drugi danes zgodaj zjutraj. Slovenija je po uvedbi omejevalnega ukrepa Hrvaški zavrnila 15 migrantov, ki jih je Hrvaška tudi sprejela, je pojasnil državni sekretar.

Ob tem je pojasnil, da so v delovnih pogovorih z avstrijsko in hrvaško policijo dodatno uskladili nekaj odprtih operativnih vprašanj, sodelovanje s Hrvaško na operativni ravni pa je označil za zadovoljivo. Kot je napovedal Šefic, bodo po imenovanju novega hrvaške vlade pristojnega hrvaškega ministra že v ponedeljek povabili na pogovor o vseh odprtih vprašanjih v zvezi z migracijami.

Po besedah Šefica tudi pravne službe Evropskega sveta poudarjajo, da imajo pri varovanju zunanjih meja EU pomembno vlogo tudi Hrvaška in druge države, ki še niso vključene v schengensko območje.

Poostren nadzor na mejnih prehodih in okrepljeno varovanje zelene meje, ki ju je Slovenija v četrtek prav tako uvedla v sklopu omejevalnih ukrepov, sta po pojasnilu Šefica potrebna, saj bi se lahko ob omejevanju migracijskih poti vzpostavili ilegalni migracijski tokovi. A za zdaj, kot je dejal, niso zaznali posebnosti.