Šehić najverjetneje ne bo operiral src otrok

Zapleti na otroški srčni kirurgiji: Komisija Igorju Šehiću ni priznala specializacije.

Objavljeno
08. april 2014 16.53
Pi. K., Delo.si, B. F. Z., Ozadja
Pi. K., Delo.si, B. F. Z., Ozadja
Ljubljana - Strokovna komisija srbskemu otroškemu kirurgu Igorju Šehiću ni priznala specializacije, kar pomeni, da mu bo ministrstvo za zdravje najverjetneje zavrnilo licenco za delo v Sloveniji, je razvidno iz mnenja strokovne komisije, ki smo ga pridobili v uredništvu.

Predsednik komisije Borut Geršak se na naše poizvedovanje še ni odzval.

Šehić je ministrstvo za zdravje zaprosil za priznanje poklicne kvalifikacije, kar je potrebno za pridobitev slovenske licence, da bi lahko v Sloveniji po pogodbi z Univerzitetnim kliničnim centrom (UKC) Ljubljana nekajkrat na mesec operiral prirojene srčne napake pri otrocih. Ker v Sloveniji ni specializacije pediatrične kirurgije, kakršno imajo v Srbiji, je Šehić prosil za priznanje specializacije kardiovaskularne kirurgije.

Toda strokovno-posvetovalna komisija ministrstva za zdravje, v kateri sta bila poleg predsednika komisije Boruta Geršaka še kirurga Ivan Kneževič in Gorazd Košir, je pred dnevi izdala mnenje, da Šehićeve kvalifikacije niso zadostne, saj so usmerjene le v otroško kirurgijo, ter da vlagatelj ni opravil vseh vsebin, ki jih zahteva specializacija kardiovaskularne kirurgije v Sloveniji, niti nima delovnih izkušenj s kardiovaskularnimi operacijami odraslih.

Komisija tako predlaga, naj vlagatelj opravi 12-mesečno usposabljanje za kardiovaskularno kirurgijo odraslih ter opravi še preizkus strokovne usposobljenosti iz kardiologije, angiologije in žilne radiologije.

Poznavalci menijo, da so tovrstni predlogi smešni in nepotrebni, saj je bilo javno napovedano in je jasno, da izkušen kirurg Šehić pri nas ne bi operiral odraslih, ampak otroke s prirojenimi srčnimi napakami. Za to je tudi specialist in za to se je izobraževal v Londonu, v UKCL so pred časom tudi zagotovili, da zna operirati 95 odstotkov možnih srčnih napak pri otrocih. Zgodba s Šehićem v UKCL je tako najbrž končana.

Tomislav Klokočovnik, vodja programa otroške srčne kirurgije, je razočaran nad razpletom dogodkov, češ da gre za dvojna merila. Kot je povedal za Delo, je sam sedel v komisiji, ki je februarja 2012 potrdila licenco Mishalyju. Čeprav je vedel, da je slednji torakalni kirurg, zadev tedaj ni želel zapletati in so tudi zaradi njegovega strinjanja izraelskemu kirurgu priznali poklicno kvalifikacijo zdravnik specialist kardiovaskularne kirurgije.

Klokočovnik je povedal, da že iščejo druge možnosti. Ena teh je direktor otroške kardiokirurgije na univerzi v Padovi, kirurg Giovanni Stellin, ki bi lahko prihajal operirat otroke v UKC Ljubljana dvakrat na mesec po pet dni. Kirurg iz Italije namreč ne bi potreboval priznanja kvalifikacij, saj to za zdravnike znotraj EU ni potrebno.

Na ministrstvu za zdravje so za Delo že včeraj pojasnili, da v postopku ministrstvo kandidata seznani z mnenjem komisije, na katero lahko v določenem roku poda pripombe. Po prejemu pripomb ali strinjanja z mnenjem komisije ministrstvo izda odločbo. Ker je zadeva torej še v postopku, saj pripombe ali strinjanje še ni bilo podano, je ne komentirajo.