Selitev Vovkovih ob leškem letališču znova preložena

Vovkovi upajo, da bodo po desetih letih, do novega leta le uredili vse formalnosti in se preselili iz hiše neposredno ob letališču.

Objavljeno
18. november 2011 17.56
Posodobljeno
19. november 2011 06.00
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice

Lesce – Radovljiška občina še vedno ni pridobila uporabnega dovoljenja za novo hišo oziroma pripadajoče objekte za družino Vovk v Lescah, čeprav se danes konča rok za predajo hiše. Kljub temu, da občina selitve ni preložila prvič, Vovkovi ne bodo zahtevali odškodnine, ki bi jo po pogodbi lahko.

»S Francem Vovkom še ne bova mogla nazdraviti na račun vselitve v novo hišo, smo pa na obeh straneh zadovoljni z opravljenim delom in s sodelovanjem v zadnjem letu,« je povedal župan Ciril Globočnik.

Na predlog Vovkovih so se dogovorili, da bodo prihodnji teden na skupnem sestanku uskladili nekatere podrobnosti glede menjalne pogodbe, pravi direktor občinske uprave Matjaž Erjavec in zagotavlja, da nobena stran ne bo uveljavljala plačila 640 evrov odškodnine za vsak dan zamude, kar je potrdila tudi Marija Vovk.

Dejala je, da so na občini pokazali dobro voljo za sporazumni dogovor, zato so pripravljeni počakati na dokončanje upravnih postopkov. Manjkajoče uporabno dovoljenje za gospodarsko poslopje na občini pričakujejo v enem mesecu.

Vovkovi upajo, da bodo po desetih letih, odkar se ukvarjajo z načrti za selitev in šestih letih intenzivnega dogovarjanja z občino, ki so jih spremljali številni zapleti, do novega leta le uredili vse formalnosti, da se bodo lahko preselili iz hiše neposredno ob leškem letališču.

Hišo v Lescah in druge objekte je najprej gradilo podjetje A-git 2000 iz Lesc, vendar občina po ustavitvi gradnje pred dobrim letom dni ni privolila v predlagano povišanje cene za gradnjo.

A-git 2000 je zato na sodišče vložil tožbo in od občine zahteva dodatnih 110.000 evrov za opravljeno delo. Kot je povedal Drago Gajić iz podjetja A-git 2000 terjajo še dodatnih 130.000 evrov zaradi izpada dohodka in stroškov, ki jih bodo imeli s sodnimi postopki. Gajić je pojasnil, da je zapriseženi sodni cenilec, ki so ga najeli, ugotovil, da so opravljena dela vredna 275.000 evrov in ne 165.000 evrov, na kolikor je opravljena dela ocenil zapriseženi sodni cenilec občine in kolikor jim jih je že plačala. Občina je pogodbo o oddaji del podjetju A-git 2000 razdrla, gradnjo je letos poleti zaključilo podjetje Grad Bled.

Po pogodbi med občino in podjetjem Grad Bled so bila nadaljevalna dela vredna 224.000 evrov. Končni strošek vseh gradbenih in obrtniških del ter storitev, povezanih z gradnjo in urejanjem okolice, je dobrih 374.000 evrov, so izračunali na občini. Prvotna ocena stroškov gradnje je bila določena na 342.000 evrov in se je povišala zaradi dodatnih zahtev družine Vovk.

Po oceni občine je oktobra lani izvajalec samovoljno zapustil gradbišče, na pozive občine, naj dela nadaljuje, pa se ni odzval. Nasprotno, Gajić trdi, da interpretacija občine ne drži in zagotavlja, da niso zapustili gradbišča in da so ga po prekinitvi del vzdrževali skladno s predpisi.

Sodišče naj odloči, kdo ima prav, je sklenil Gajić, medtem ko Matjaž Erjavec pravi, da je bilo ravnanje občine v tem primeru korektno, kar so utemeljili tudi v odgovoru na tožbo.

Pred kratkim je župan Ciril Globočnik povedal, da se o rušitvi hiše Vovkovih ob letališču še niso odločili. Odločitev bo sprejel občinski svet, pravi Matjaž Erjavec, čeprav je v pogodbi iz leta 2006 med Darsom in občino, ki je zagotovil denar za gradnjo nadomestne hiše za Vovkove, določeno, da se hiša po izselitvi družine poruši.