Semolič: Evropska unija ni Indija Koromandija

Slovenski in hrvaški sindikati od EU zahtevajo, da sprejme socialno pogodbo in pred ekonomskimi pravisami da prednost socialnim.

Objavljeno
25. april 2013 15.01
Janoš Zore, Posavje
Janoš Zore, Posavje

Obrežje - »Evropska unija že dolgo ni Indija Koromandija. Tisti, ki vidi takšno Evropo, nima pravega pogleda. EU zna biti zelo neprijazna do ljudi,« je na mejnem prehodu Obrežje dejal Dušan Semolič.

»A za drugačno podobo EU se moramo boriti tudi sindikati. Res, da nimamo moči, ki jo ima kapital, nimamo trojke. Pred sto leti so grozili ljudem, da če ne bodo pridni, bodo prišli Turki. Sedaj se grozi s to nesrečno trojko, ki, tam kam pride, naredi dosti zla. Verjamem, da naši sosedje to vedo.«

Semolič je na pomanjkanje pravičnosti in solidarnosti Evrope opozoril ob podpisu skupne izjave slovenske in hrvaške zveze svobodnih sindikatov. Predstavniki obeh organizacij so na rednem prvomajskem obmejnem srečanju izrazili zahtevo, da EU čim prej sprejme socialno pogodbo.

»Dokument je s strani evropske konfederacije sindikatov pripravljen. To je pogodba, s katero se želi doseči, da bi v Evropi pred ekonomskimi pravicami imele prednost socialne pravice. Želimo, da bi gospode politike, ki vodijo Evropo, v prvi vrsti skrbelo, kako živijo ljudje in kakšna sporočila se dajejo ljudem, ne pa kakšna sporočila se dajejo kapitalu in finančnim trgom,« je dejal predsednik ZSSS.

Njegov hrvaški kolega Mladen Novosel od letošnjega vstopa Hrvaške v EU ne pričakuje, da se bosta cedila med in mleko. Skupaj s slovenskimi kolegi zahteva politiko, ki bo ustvarjala nova delovna mesta: »Težave hrvaških delavcev so velike. Popvrečna plača je več kot 30 odstotkov nižja od evropskega povprečja. Več kot 20 odstotkov delavcev je na zavodu za zaposlovanje.«