Šerbedžijo odpravili v enem stavku

Blejski filmski festival so na županovi novinarski konferenci pred poletno sezono komaj omenili.

Objavljeno
30. maj 2014 12.23
Turizem na Bledu 29.maja 2014
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice

Bled – »Blejsko jezero ima vse, kar je potrebno za prihodnost uspešnega evropskega filmskega festivala. Za festival je ključno mesto, ki kot magnet pritegne obiskovalce,« je o prvem filmskem festivalu na Bledu v intervjuju za Sobotno prilogo povedal igralec Rade Šerbedžija. Toda na Bledu temu za zdaj namenjajo bolj malo pozornosti.

O filmskem festivalu, ki bo pritegnil velika imena iz filmskega sveta in bi lahko predstavljal pomembno referenčno točko za umestitev Bleda in Slovenije na svetovni zemljevid filma, na včerajšnji novinarski konferenci pred začetkom poletne turistične sezone niso veliko povedali. Župan Janez Fajfar in njegovi sodelavci so poudarili velik pomen letošnjih prireditev za turistični biser Slovenije in pri tem ob srednjeveških dneh na Blejskem gradu, festivalu Bled in festivalu Okarina omenili tudi prvi filmski festival na Bledu. Toda direktorica Turizma Bled Eva Štravs Podlogar je o filmskem festivalu dejala le, da gre za dober mednarodni dogodek z visokimi gosti, ki bo na Bledu potekal od 17. do 22. junija. V obširnem gradivu za novinarsko konferenco so festival omenili z zgolj enim stavkom.

Dodana vrednost festivala

V Kranjski Gori, kjer vsako leto gostijo dve pomembni tekmovanji za svetovni pokal (pokal Vitranc, Planica), poudarjajo velik učinek teh prireditev za turistično promocijo kraja. Direktorica LTO Kranjska Gora Mirjam Žerjav meni, da je promocijska vrednost organizacije smučarskih tekmovanj na najvišji ravni vredna milijon evrov. »Toliko pojavljanja v medijih zaradi smučarskih tekmovanj je nemogoče plačati,« je dejala Žerjavova in dodala, da se z velikimi prireditvami veča prepoznavnost Kranjske Gore in Planice v tujini. »Tujci vedo za Planico, ne vedo pa, da je v Sloveniji,« je še dejala.

Bled ima v turistični strategiji iz leta 2005 zapisano, da bo postal vrhunska turistična destinacija, a cilja (še) niso uresničili. Prvi filmski festival na Bledu glede na sodelujoče filmske zvezde obeta vrhunski filmski in kulturni dogodek. Za odmevnost bosta poleg predsednika organizacijskega odbora Radeta Šerbedžije poskrbela še člana organizacijskega odbora, igralka Vanessa Redgrave in igralec Armand Assante, omenjajo se še nekatera druga slavna filmska imena, vendar uradnih potrditev še ni.

Na vprašanje Dela, koliko so za festival zaslužni domačini, občina in turistični akterji, je Eva Štravs Podlogar odgovorila, da je bila zamisel o tem med domačini na Bledu prisotna že nekaj časa, na vprašanje, ali so organizatorji filmski festival Bledu tako rekoč prinesli na krožniku, pa ni odgovorila.

Bleda podpora organizatorju

Pobudnika in ustanovitelja festivala sta Marko Gajič in Danijal Utješanovič z Bleda. Gajič je dejal, da občina Bled pri načrtovanju in razvijanju osnovne zamisli festivala ni sodelovala in ga ni finančno podprla, z majhnim zneskom ga je podprl Turizem Bled, dobro pa sodelujejo z Zavodom za kulturo Bled, ki je festivalu omogočil uporabo ključnih prizorišč, Festivalne dvorane in Blejskega gradu.

Filmski festival bo povezan z ekološkimi vprašanji in vodo, kot je v omenjenem intervjuju še izpostavil Rade Šerbedžija, pa bi bila velika škoda, če za »nezemeljsko lepoto Blejskega jezera« ne bi izvedelo še več ljudi.