Sergej Garantini, prvi mož RCR: Moderno Zasavje ima znanje in gleda čez mejo

Novi direktor zasavskega Regionalnega centra za razvoj si želi več regijskega sodelovanja, o podjetništvu pa pravi, da je moderno in zanimivo, ker omogoča lastne vizije in je za odgovornost posameznika in družbe najboljša šola.

Objavljeno
28. januar 2015 22.13
Polona Malovrh, Trbovlje
Polona Malovrh, Trbovlje

Z novim letom je krmilo zasavske razvojne agencije Regionalni center za razvoj (RCR) prevzel zagorski ekonomist Sergej Garantini. Preden se je leta 2012 vključil v ekipo RCR za prestrukturiranje zagorske Svee, si je 12 let nabiral izkušnje v bančništvu. V NLB je vodil področje mednarodnega poslovanja.

Kakšno agencijo vodite?
Agencijo s kopico izzivov, pred katero sta tako rekoč vsa finančna perspektiva 2014-2020 in regionalni razvojni program (RRP).
Za katere izzive boste poprijeli najprej?
Za razpise, ki so že objavljeni. Letos bomo prijavili najmanj deset projektov, med njimi ekološke. Zasavje je edina regija v Sloveniji, ki ne meji na nobeno tujo državo. Z delitvijo Slovenije na vzhodno in zahodno kohezijsko regijo se nam prvič ponuja priložnost v projektih čezmejnega sodelovanja, to je z Avstrijo in Hrvaško. Nanj se že pripravljamo.
Je RRP realno zastavljen?
O tem bom lahko sodil, ko bodo znani rezultati. RCR bo storil vse, da počrpa kar največ sredstev za Zasavje. Regija šteje 43.000 prebivalcev, predstavljamo komaj dva odstotka Slovencev, prihodki regijskega gospodarstva pa dosegajo komaj odstotek slovenskega. V petnajstih letih se je število Zasavcev znižalo za dobrih 15 odstotkov. Demografski trend je skrb vzbujajoč. Odliv mladih bo v gibanju BDP in funkcioniranju pokojninskega sistema resda čutiti šele čez leta. Poslanstvo RCR je soustvarjati moderno Zasavje. Primerjava s preteklo finančno perspektivo kaže, da bodo sredstva iz Evrope bolj usmerjena v izobraževanje in znanje in manj v infrastrukturne projekte. To je za Zasavje in za mlade tu dobro. RCR je razvil program za zaposlitev mladih izobražencev Projektno v svet podjetništva. Danes smo kooordinatorji za enajst drugih razvojnih agencij.
Toda ali lahko odliv tudi ustavite?
RCR sam tega ne more, lahko pa pomaga lokalnim skupnostim. Mlade lahko izobrazimo in to delamo. Tudi brezposelne izobražujemo. Mikro, malim in srednjim podjetjem ponujamo garancije za kredite in investicije. V petnajstih letih smo zasavskim podjetnikom izdali več kot 400 garancij v višini dobrih 12 milijonov evrov. Tretji podporni steber trem lokalnim okoljem so štirje inkubatorji za mlade podjetnike.
V pridobivanju sredstev je RCR med najbolj uspešnimi agencijami. Kako boste trend obdržali?
Februarja bomo začeli izvajati program za zaposlitev mladih izobražencev tudi na problemskem območju občin Trbovlje, Hrastnik in Radeče. Program je podoben osnovnemu, a brez omejitev glede starosti in izobrazbe; posameznik mora biti le prijavljen na zavodu za zaposlovanje. Z drugimi agencijami in državo že pripravljamo nove garancijske sheme, ki bodo omogočile tudi financiranje obratnih sredstev, ne le investicij.
Na terenu je veliko pripomb, da projekt treh občin zamuja. Zamuja RCR ali država?
Zamuja odzivnost države. Program Projektno v svet podjetništva 85-odstotno financira evropski socialni sklad in 15-odstotno država. Zanjo je takšen projekt v vsakem primeru smiseln, ker se vloženi denar v njem večkratno oplemeniti, poleg tega na državni ravni dobi zaposlitev 60 odstotkov vseh udeležencev, kar je težko ponovljiv uspeh.
Kljub uspehom se RCR v Zasavju drži negativna konotacija. Se strinjate s tezo, da ste pretežno razdeljevalci denarja?
Želim si, da bi v Zasavju bolj realno ocenjevali poslanstvo RCR. Delujemo v javnem interesu, smo neprofitni, večina sredstev iz naše dejavnosti gre zasavskim podjetjem, organizacijam, kmetijam in posameznikom. Žal večjih hrbteničnih podjetij z izjemo treh regija nima več. Zato si želim več sodelovanja na regijski ravni. Že če smo združeni, smo majhni, če smo razdruženi, smo še manjši. Verjamem, da po vsaki izgubljeni priložnosti pride nova. Po sesutju energetike mora Zasavje poiskati nove priložnosti v malih in mikro podjetjih. Podjetništvo je moderno in zanimivo, ker omogoča lastne vizije, za odgovornost posameznika in družbe pa je najboljša šola.