Sergej Racman prek Britanskih deviških otokov z naložbami na Balkanu

Družba South Europe Capital je imela vlogo pri prevzemu Koloseja, zdaj je lastnica poslovno mrtvih podjetij v Sloveniji in Srbiji.

Objavljeno
13. april 2016 16.28
Posodobljeno
13. april 2016 20.00
sipic/kolosej
Nejc Gole, Anuška Delić
Nejc Gole, Anuška Delić

V razkrite dokumente panamske družbe Mossack Fonseca se je ujel tudi Sergej Racman, lastnik Koloseja kinematografov. Ta je, kažejo podatki, lastnik družbe South Europe Capital z Britanskih deviških otokov. Družba je bila solastnica Koloseja, zdaj pa je Racman prek nje lastnik več poslovno mrtvih podjetij, družbo iz davčne oaze pa najdemo tudi kot vlagateljico v investicijske sklade BiH.

Dokumenti iz sklopa razkritih notranjih podatkov panamske družbe za registracijo podjetij v davčnih oazah Mossack Fonseca, ki jih je pridobil nemški časnik Süddeutsche Zeitung, z uredništvom Dela in še več kot sto medijskimi partnerji pa jih je delil Mednarodni konzorcij preiskovalnih novinarjev (ICIJ), Racmana povezujejo z dvema podjetjema.

Bil je prvi direktor družbe East European Trade Company Limited, ki je bila ustanovljena leta 1998 na Bahamih, iz registra pa izbrisana konec leta 2000. O njej ni znanega tako rekoč nič.

Še vedno pa je Racman lastnik družbe South Europe Capital, ki je imela v njegovih kinematografskih in drugih poslih pomembno vlogo.

****

Celotno zgodbo si preberite jutri v Delu in na Delo.si.

                                                                    #PanamaPapers