Šest mladih, 60 ur dela, en šestminutni film

Na filmskem maratonu v Radovljici bo do četrtka 120 mladih ustvarjalo kratke filme.

Objavljeno
18. avgust 2014 19.23
FILMSKI MARATON
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice

Radovljica – V Radovljici se je včeraj začel prvi filmski maraton, na katerem bo 21 ekip mladih filmarjev do četrtka snemalo kratke filme. Na ta način želijo mlade, ki so običajno le pasivni sprejemniki informacij iz medijev in spleta, spodbuditi k aktivni pripravi informacij.

S pomočjo sodobne tehnologije danes lahko tako rekoč vsakdo posname film, tako da je lahko že vsakdo filmski producent, je poudarila Anja Horvat Jeromel, predstavnica organizatorjev (podjetje digiGRAL s sodelovanjem s kulturnim društvom Makin’GO iz Gorice in Ekonomsko gimnazijo in srednjo šolo Radovljica).

Vsaka ekipa s po šestimi člani mora v 60 urah na podlagi treh smernic napisati scenarij, posneti, zmontirati in oddati najmanj šest minut dolg film. »Aktivacija in ustvarjanje, ne samo konzumacija so naše gonilo,« pravi soorganizator maratona Gregor Graf.

Izredni pogoji za pozitivne rezultate

Mladim želijo pokazati, da lahko izredni pogoji (časovna stiska, neustrezne vremenske razmere, omejenost lokacij in drugih virov), kakršnim bodo ustvarjalci izpostavljeni v času udeležbe na filmskem maratonu, predstavljajo dodatno spodbudo, ki prinese nepričakovano pozitivne rezultate.

Graf je še poudaril, da želijo že zaradi narave dela spodbujati inovativne pristope in načine izražanja v formi kratkega filma ter s tem bogatiti družbo s pozitivnimi zgodbami.

Trije tisočaki za najboljše

»Zanima nas ustvarjanje filmov in se s tem kot ekipa ukvarjamo že od prej. Na festival smo prišli, ker smo hotelipreizkusiti svoje znanje,« je dejala udeleženka maratona Urška Pribošič. Dodala je, da so od organizatorjev že prejeli smernice. S paketom baterij, izjavo »sva sama, nihče naju ne sliši« in željo morajo ustvariti kratki film. Včeraj so tako razmišljali, danes bodo snemali, jutri pa montirali, je še napovedala Pribošičeva.

Projekcija kratkih filmov bo v radovljiški ekonomski gimnaziji v četrtek zvečer, ko si bodo najuspešnejše tri ekipe skupaj razdelile tri tisoč evrov vredno nagrado.