Šesti blok se vrača v omrežje

Dva tedna po zaustavitvi ga bodo spet zagnali proti koncu tedna.

Objavljeno
19. junij 2017 15.59
Brane Piano
Brane Piano
Ljubljana, Šoštanj − V drugi polovici tega tedna bodo v Termoelektrarni Šoštanj (Teš) ponovno zagnali blok 6 (B6) in ga sinhronizirali v omrežje. S Holdinga Slovenske elektrarne so pri tem sporočili, da je bila po skoraj dveh letih obratovanja zaustavitev načrtovana za odpravo garancijskih popravil, katerih stroške bo plačal Alstom kot dobavitelj glavne tehnološke opreme.

B6 je bil zaustavljen od 9. junija 2017, v HSE pa zagotavljajo, da od takrat usklajujejo načrtovano in dejansko proizvodnjo blokov Teša in delovanje elektroenergetskega sistema Slovenije, zanesljivost preskrbe z električno energijo pa ni ogrožena.

»Ustavitev šestega bloka šoštanjske termoelektrarne je bila načrtovana zaradi odprave garancijskih zahtevkov, med katerimi je bila tudi sanacija iniciala razpoke na kolektorju ponovnega pregrevanja. Gre torej za popravilo iz naslova garancije, katerega stroške krije dobavitelj glavne tehnološke opreme za blok 6 Alstom. Poseg je tehnično zahteven in ga je treba izvajati v točno določenem faznem zaporedju. Vzporedno se izvajajo še določeni drugi preventivni posegi,« s sporočili s HSE.

HSE v času izpada največjega vira v svojih elektrarnah prilagaja delovanje drugih elektrarn v skupini ter uravnava nakupe in prodajo električne energije na borzi električne energije BSP in tudi s sosednjimi državami.

Izpad B6 kljub temu zanje ni poslovno ugoden. »Vpliv zaustavitve bloka 6 na poslovni rezultat HSE bo ocenjen po sanaciji,« pravijo na holdingu.