Šesti blok spet deluje

Po treh dneh in pol danes zjutraj spuščen v obratovanje

Objavljeno
02. december 2017 11.26
Brane Piano
Brane Piano
Šoštanj - Šesti blok (B6) Termoelektrarne Šoštanj (Teš), ki se je zaradi okvare na krmilno zaščitnem sistemu upravljanja turbinske zaščite samodejno zaustavil v sredo pozno popoldan, od danes zjutraj spet obratuje.

Med izpadom B6 je deloval četrti blok (B4), iz Teša pa so danes poročali, da v tem času oskrba Slovenije z električno energijo ni bila motena.

Motnje pa so v tem času, kot so poročali iz Komunalnega podjetja Velenje, nastale pri ogrevanju Šaleške doline, saj komunala vso toplotno energijo prevzema iz Teša. V sredo zvečer stanovanja in drugi objekti niso bila ogrevana štiri ure, do četrtka dopoldan pa je komunala prevzemalo nekoliko manj ogreto vodo in je bilo ogrevanje zato moteno. Ko so v Tešu dokončno pognali obe plinski turbini, se je oskrba doline s toploto stabilizirala.

V četrtek so v Tešu napovedali, da bodo okvaro na B6 odpravili v nekaj dneh, to pa jim je v soboto zjutraj tudi uspelo.

Na očitke, da je preplačani B6 pogosto v okvari, v Holdingu Slovenske elektrarne (HSE), lastniku Teša, odgovarjajo s podatki. Poudarjajo, da novi 600-megavatni blok v Šoštanju redno obratuje od 25. junija 2015, njegova razpoložljivost od takrat je bila 97,63-odstotna, letos pa je bila 96,78-odstotna, kar je primerljivo z evropskimi elektrarnami, ki so v vrhu po zanesljivosti obratovanja in proizvodnje.