Sežigalnica ne more ostati občinska

Vlada naročila ministrici Majcnovi, da od Bojana Šrota zahteva prenos lastništva sežigalnice, saj gre za infrastrukturo državnega pomena

 

Objavljeno
14. maj 2015 18.36
piano/TOPLARNA CELJE
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje
Ljubljana, Celje - Čeprav je Mestna občina Celje (MOC) sežigalnico zgradila z občinskimi in evropskimi sredstvi, po mnenju računskega sodišča lokalna skupnost ne more izvajati obvezne državne javne gospodarske službe (JGS) sežiganja odpadkov. Občina sežigalnici za delovanje in sežiganje tudi ne more izstavljati računov, sežigalnica pa javnim podjetjem ne sme dajati popustov za sežiganje. Da bi to uredili, bo treba odpraviti tudi pomanjkljivosti v zakonodaji.

Tako mora ministrstvo do konca septembra spremeniti uredbo o načinu opravljanja obvezne GJS sežiganja komunalnih odpadkov in uredbo o načinu, predmetu in pogojih opravljanja obvezne GJS sežiganja komunalnih odpadkov na območju občin Savinjske regije. Določiti mora način oblikovanja cen te obvezne državne GJS v skladu s priporočili računskega sodišča. Obenem mora pripraviti spremembe Zakona o varstvu okolja tako, da bo urejeno tudi vprašanje oblikovanja in določitve cen obveznih državnih gospodarskih javnih služb varstva okolja.

Težji del pa bo ureditev razmerij z MOC. Ministrstvo za okolje in prostor bo z MOC poskušalo najti rešitev za ureditev lastniških razmerij, povezanih z infrastrukturo za izvajanje GJS sežiganja odpadkov. Po ugotovitvah revizijskega poročila bi sežigalnica morala biti del državne infrastrukture, celjskemu občinskemu podjetju Energetika Celje pa bi najemnino za sežigalnico moralo zaračunavati ministrstvo in ne Celje, s čimer je bil državni proračun oškodovan za 1,9 milijona evrov, saj je najemnino dobila občina. Prav iz najemnine bi MOP lahko financiralo gradnjo drugih sežigalnic. V porevizijskem poročilu računskega sodišča, izdanem sredi aprila, to pri navedenem vztraja in celo pravi: »MO Celje je brez zakonite podlage sofinancirala infrastrukturo državnega pomena in zagotovila izvajanje obvezne državne GJS sežiganja odpadkov, za kar ni bila pristojna. Zaradi tega bi ministrstvo in MO Celje morala vzpostaviti zakonito stanje.«

Je pa MOC po reviziji izdelala načrt aktivnosti za ureditev premoženjskih razmerij med njo in ministrstvom o izvajanju GJS sežiganja odpadkov in prodajo sežigalnice državi navedla kot skrajni ukrep. Na MOC so nam včeraj pojasnili le, da se njihovo stališče ni spremenilo, da so bili edini investitor in so zato tudi edini možni lastnik sežigalnice oziroma Toplarne Celje. A vlade je včeraj ministrici Majcnovi naročila, da se mora z MOC pogoditi o prenosu lastništva. Če pogajanja ne bodo uspešna, naj ministrstvo prouči možnost tožbe proti Celju in vladi o tem poroča do konca junija.(v okvir)