Shod soočenja opozarja tudi na problematiko mladih

Na Prešernovem trgu se je zbralo približno 200 ljudi. Zahtevali so odstop vlade in predčasne volitve.

Objavljeno
17. januar 2014 14.19
Posodobljeno
17. januar 2014 14.35
Pi. K., Delo.si, Ma. B., notranja politika
Pi. K., Delo.si, Ma. B., notranja politika

Ljubljana - Danes ob 15. uri se je na Prešernovem trgu v Ljubljani začel Shod soočenja. Protestniki opozarjajo na korupcijo, ki hromi državo, zahtevajo odstop vlade in predčasne volitve. Okoli 200 udeležencev shoda opozarja tudi na problematiko mladih, med katerimi je vse več brezposelnih.

Udeleženci so s seboj prinesli tudi zastavo s stisnjeno pestjo, slovensko trobojnico z rdečo zvezdo ter transparente. Med napisi so tudi Slovence leta: Erik Brecelj, Oblast človeku, ne kapitalu, Konec lastne ekonomije in bančništva = konec Slovenije, Vladajoča elita = mafijska združba, Korupcija moja dežela in podobno. Tudi tokrat so med udeleženci maske svinje. Shod poteka mirno, spremlja pa ga nekaj policistov.

Med udeleženci shoda sta tudi mariborski župan Andrej Fištravec in predsednik zunajparlamentarne stranke Trs Matjaž Hanžek, piše STA.

Shod, ki se je končal pred poslopjem DZ, je minil mirno.

Eden izmed organizatorjev, gibanje Kričač, od vlade med drugim zahteva, da do konca meseca marca pripravi natančne ukrepe za boj proti korupciji ter temeljito - javno in transparentno - razišče projekt Teš 6.

Na današnjem shodu so tudi člani Profestivala, zahteve tega pa so podprli tudi v novoustanovljeni stranki Solidarnost. »Podpiramo jih z javnimi izjavami in pozivi na udeležbo ljudem in članstvu. A ta boj ne poteka več samo na ulicah, saj je fronta širša in se je prelevila v programe strank in civilnodružbenih gibanj,« je včeraj za Delo dejal član predsedstva Uroš Lubej.