Sile Nata nad savinjske divje kure

Jadranski udar 2015: Pred mednarodno vojaško vajo lovci opozarjajo na vznemirjanje divjadi

Objavljeno
29. maj 2015 20.39
SLOVENIJA,JELOVICA,28.5.2011.DIVJI PETELIN.FOTO/MAVRIC PIVK/DELO
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje

Vaja bo na Osrednjem vadišču SV v Postojni, na območju Raduhe, v občini Sevnica, v Primožih pri Kočevski Reki in na letališču Rakičan pri Murski Soboti.



Pred tokratno mednarodno vajo zavezniških vojsk protestirajo v Savinjsko-kozjanski zvezi lovskih družin (SKZLD). Trdijo, da bodo nizki preleti letal in helikopterjev ter hrup na območju Raduhe v Zgornji Savinjski dolini v spomladanskem času grobo posegli v naravno okolje, ko na tem območju gnezdijo ali polegajo mladiče številne redke in ogrožene živalske vrste, med njimi koconoge (gozdne) kure, ki so med najbolj ogroženimi pri nas.

SV: Uporaba manevrskega streliva minimalna

V SV pravijo, da se bodo na Jadranskem udaru usposabljali že certificirani usmerjevalci združenega ognja, posadke strelnih platform, poveljniki čet in načrtovalci združenega ognja. Pričakujejo 450 udeležencev, od tega okoli dvesto pripadnikov oboroženih sil Avstrije, Belgije, Češke, Črne gore, Francije, Hrvaške, Italije, Kanade, Litve, Latvije, Madžarske, Nizozemske, Romunije, Slovaške, ZDA in Turčije kot opazovalke.

Urjenje bodo letalske enote podpirale z domačimi in tujimi helikopterji in letali, zaradi varne izvedbe pa bodo veljale začasne zapore zračnega prometa nad območji vaje. »Udeleženci se bodo z vozili premikali po javnih cestah in utrjenih gozdnih poteh, pri čemer bodo za okolico večinoma nemoteči, saj bo na terenu le manjše število vojakov in vojaških vozil, uporaba manevrskega streliva pa bo minimalna,« zagotavljajo v SV.

Lovci: Preleti bodo stres za mladiče

Toda Zdravka Mastnaka iz SKZLD zagotovila SV ne prepričajo. »Gozdne kure, zlasti divji petelin in ruševec, imajo na širšem območju Zgornje Savinjske doline eno najbolj ohranjenih in stabilnih populacij pri nas. Že najmanjše ogrožanje vrst na tem območju pomeni izjemno veliko tveganje za stanje vrst v celotnem slovenskem prostoru. Prav tako v tem času mladiče polegajo in vodijo samice srnjadi, jelenjadi, gamsov in drugih živali,« opozarja in dodaja, da bodo s preleti letal in helikopterjev stresu izpostavljeni predvsem mladiči.

Lovci zato v imenu lovskih družin in prebivalcev Zgornje Savinjske doline protestirajo in nasprotujejo načrtovani vaji. »V Sloveniji imamo za takšne vaje ustrezen poligon Poček. Razumemo pomen razvoja SV in skrbi za usposobljenost vojakov, vendar menimo, da mora usposabljanje potekati izključno na temu namenjenih območjih,« dodaja Mastnak, ki se zaveda, da je njihov protest le simboličen: »Proti organizaciji, kot je Nato, smo le nepomembno zrno peska«.

Po nasvet k Doppsu

Tiskovni predstavnik SV Simon Korez pravi, da se v SV zavedajo pomena odgovornega odnosa do naravnega okolja, zato bo zaradi enakomerne obremenitve okolja Jadranski udar izveden na petih različnih lokacijah.

Na vadišču v Postojni bodo zračna plovila, tanki, minometi in topovi zagotavljali ognjeno podporo, na letališču Rakičan pa bodo zračna plovila letalsko podporo le simulirala, je povedal Korez, ki pravi, so se pred vajo z lokalnimi skupnostmi dogovorili za usmeritve, ki jih bo SV upoštevala.

»Za območje Raduhe smo kontaktirali tudi Društvo za opazovanje in preučevanje ptic Slovenije. Upoštevali smo njihovo mnenje in prišli do sprejemljive rešitve.« Po Korezovih besedah so za usposabljanje na Raduhi zmanjšali in omejili območje delovanja, minimalno višino preleta letalnikov pa zvišali na tisoč čevljev (prbl. 300 metrov) in izključili uporabo manevrskega streliva, ki ustvari zvok.