Silovito neurje prizadelo celotno Pomurje

Orkanski veter je odnesel streho z Osnovne šole Bogojina, pouk se najverjetneje ne bo mogel začeti prvega septembra.

Objavljeno
11. avgust 2017 13.43
Neurje Pomurje
Š. J., STA
Š. J., STA
Murska Sobota − Pomurje je v četrtek malo po dvajseti uri zajelo silovito neurje, ki je trajalo približno eno uro. Močan veter z dežjem in točo je podiral drevesa, odkrival strehe in uničeval premoženje po vsej pokrajini, na terenu so bile vse dežurne službe, posledice neurja pa še vedno odpravljajo.

Po podatkih regijskega centra za obveščanje je veter razkrival strehe in podiral drevesa skoraj povsod po Pomurju, še posebej v občinah Ljutomer, Gornja Radgona, Beltinci, Murska Sobota, Apače, Rogašovci, Lendava, Moravske Toplice, Puconci, Radenci, Sveti Jurij ob Ščavnici in Velika Polana.

Vodja regionalnega centra za obveščanje Primož Senčar je za STA povedal, da so aktivirali 105 enot in 552 pripadnikov civilne zaščite, večinoma gasilcev. Številne klice na številko 112 še vedno dobivajo, zato ugotavljajo, da je bilo veliko dogodkov, o katerih še niso bili obveščeni.

Neurje povzročilo razdejanje na bogojinski šoli

Orkanski veter je odnesel tudi streho z osnovne šole Bogojina, na kateri se pouk najverjetneje ne bo mogel začeti prvega septembra. Kot je povedala ravnateljica Sabina Juhart, je bila že sinoči šola polna vode, zjutraj pa jih je pričakala katastrofalna slika. Hodniki in učilnice so uničeni, parket je namočen, kosi strehe so leteli tudi do 200 metrov daleč v sosednje zgradbe in jih poškodovali.


Neurje, ki se je sinoči okoli 20. ure razbesnelo nad Pomurjem, je povzročilo veliko preglavic. Številni objekti, med njimi tudi stavba Osnovne šole Bogojina, so ostali brez strehe. Foto: Oste Bakal/Slovenske novice.

To je že tretja pomurska šola, ki je v zadnjih 13 mesecih v neurjih na tem koncu ostala brez strehe, prej se je to zgodilo v Turnišču in Dobrovniku.

Tudi župan občine Moravske Toplice Alojz Glavač je sinočnje neurje, še zlasti razdejanje na bogojinski šoli, označil za katastrofo. Kot je povedal za STA, je škoda na šoli ogromna in bo gotovo dosegla nekaj sto tisoč evrov, saj bo potrebna obnova celotne strehe, številnih inštalacij, pričakuje pa tudi interventno pomoč ministrstva za šolstvo.

Sicer poskušajo šolo zdaj predvsem zaščititi, da nove padavine ne bi povzročile še večje škode.

V Bokračih se je uta podrla na traktor, v Murski Soboti je več dreves padlo na avtomobile, podrta so drevesa v soboškem parku, porušen stolp radioamaterjev, ulice so bile poplavljene, prav tako podvozi.

Večji del Goričkega je za dobro uro ostal brez električne energije, nekateri potoki so zelo hitro narasli.

Pomurski gasilci so na delu tudi še danes dopoldne, odstranjujejo polomljeno drevje, prekrivajo strehe in črpajo vodo iz kleti, skrb pa vzbujajo vremenske napovedi iz Avstrije, ki tudi Pomurju napovedujejo možnost močnih neviht, nalivov, sunkov vetra in toče.