Silvestrovo na prostem

Čez dan prireditve za najmaljše, proti večeru silvestrovanja v vseh večjih krajih po Sloveniji.

Objavljeno
30. december 2013 19.14
Serbia Orthodox New Year
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA
Danes, na zadnji dan leta 2013, po Sloveniji potekajo številne prireditve.

V Ljubljani, kjer je že ves december praznično vzdušje, bodo silvestrovanja potekala na Kongresnem, Mestnem in Pogačarjevem trgu ter na Trgu francoske revolucije. Silvestrovanje na Kongresnem trgu je namenjeno širšemu krogu obiskovalcev, danes zvečer bodo nastopili Samuel Lukas, Tanja Žagar in Čuki.

Na Mestnem trgu bosta nastopili Alenka Godec in Nuša Derenda, program na Pogačarjevem trgu je namenjen ljubiteljem slovenskih izvajalcev popularne in narodno zabavne glasbe. Na Trgu francoske revolucije pa bodo nastopili izvajalci rock glasbe, med drugim Demolition group in Zaria.

V Grosupljem na silvestrovo najprej pripravljajo družinski popoldan z otroškim programom in prihodom Dedka Mraza, nato pa silvestrski večer. Otroško silvestrovanje že ob 11. uri pripravljajo tudi v Češminovem parku v Domžalah. Glavni del silvestrovanja bo nato v Športnem parku Domžale z začetkom ob 22. uri.

Silvestrovanja na prostem pripravljajo v mnogih krajih v Pomurju, kjer so posebne praznične programe pripravila tudi zdravilišča in toplice. Praznični december bodo v Murski Soboti sklenili s tradicionalnim silvestrovanjem na prostem in ognjemetom v središču mesta. Silvestrovanja na prostem bodo tudi v Radencih in v Ljutomeru, prav tako bodo z ognjemetom na trgu pred hotelom Elizabeta novo leto pričakali v Lendavi.

V Mariboru bo najprej otroško rajanje s čarodejem, kasneje pa še silvestrovanje z glasbenimi zasedbami. Klasičnega ognjemeta ne bo. Temu so se odrekli tudi na Ptuju.

Silvestrovanje za otroke pripravljajo v Celju, in sicer v Pravljični deželi na Krekovem trgu, kjer bo potekalo tudi silvestrovanje za vse ljudi dobre volje. Najmlajši Velenjčani bodo silvestrovali ob 18. uri na Titovem trgu. Takrat pričakujejo tudi Dedka Mraza, različne animatorje in Snežno vilo. Silvestrovanje za odrasle se bo začelo ob 21. uri prav tako na Titovem trgu. Ob polnoči sledi ognjemet.

Silvestrovanja na prostem pripravljajo v več krajih po Dolenjski in Koroški, med večja koroška spada silvestrovanje na prostem v Slovenj Gradcu, ki se bo na Trgu svobode začelo ob 22. uri.

Skok v morje za najpogumnejše

Najbolj pogumni bodo novo leto pozdravili s tradicionalnimi skoki v morje, ki se bodo tokrat odvijali na osrednji portoroški plaži pod hotelom Metropol, sledil pa bo še praznični veliki ognjemet. Tudi v Kopru bodo najdaljšo noč v letu tradicionalno pričakali na prostem. Že čez dan bo na Promenadi in pred Mandračem obiskovalcem na voljo Novoletna tržnica, med 17. in 20. uro pa bodo pred Mandračem in v bližnji Taverni organizirali tudi Zimsko vas z delavnicami za otroke. Ti bodo v Taverni dočakali tudi prihod Dedka Mraza.

V luči varčevanja Občina Ajdovščina letos financira silvestrovanje, ognjemeta pa ne bo. Denar bo skupaj s prihranjenim za voščilnice in poslovna darila namenila za pomoč socialno šibkim občanom. Podobno so sklenili tudi v Novi Gorici, kjer najprej pripravljajo otroško silvestrovanje, v večernem času pa bodo obiskovalce razveseljevali predvsem z glasbenimi koncerti, gledališkimi predstavami in zaključno prireditvijo Goriški tek Goricatlon.