Simončičev toplar je kot nov

Obnovljen na mestu nastanka vabi v Deželo kozolcev v Šentrupertu

Objavljeno
26. julij 2014 01.07
Zdenka Lindič - Dragaš, Novo mesto
Zdenka Lindič - Dragaš, Novo mesto

Bistrica - Na Bistrici pri Šentrupertu bodo na nocojšnji prireditvi "odprli" obnovljen Simončičev toplar, ki je bil kot prvi kozolec v Sloveniji razglašen za kulturni spomenik državnega pomena.

Po domače Blažetov toplar je star 78 let, s tremi pari oken, gankom, dvokapno streho in lepim okrasjem, po katerem še posebno izstopa med več kot 600 kozolci v Mirnski dolini, in je med najbolj prepoznavnimi slovenskimi kozolci. Njegova lastnica občina Šentrupert je poskrbela, da ga je pod strokovnim nadzorom konservatorja Dušana Štepca iz novomeške območne enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije zares strokovno obnovil Damjan Bajc.

Simončičev toplar je del edinstvenega in odlično obiskanega muzeja (30.000 obiskovalcev iz 40 držav v poldrugem letu) s 17 obnovljenimi kozolci vseh tipov in še dvema preprostima sušilnima napravama iz Mirnske doline v bližnjem Šentrupertu. Prav lastništvo tega kozolca je po besedah župana Ruperta Goleta občino Šentrupert napeljalo k vzpostavitvi Dežele kozolcev, vendar so se ga odločili ohraniti in obnoviti na mestu nastanka. Kustosinja Dežele kozolcev Alenka Lamovšek pa bo nocoj predstavila dragoceno zbirko ohranjenega orodja tesarskega mojstra Janka Gregorčiča, ki je izdelal znameniti toplar za naročnika Jožeta Simončiča.