Sin bolnice v UKC podaril sedem klimatskih naprav

Mati je hospitalizirana na oddelku za travmatologijo. Temperature v sobah dosegajo 30 stopinj Celzija. 

Objavljeno
21. junij 2013 18.52
ace/hematologija
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA
Ljubljana - Viljem Prešeren, katerega mati je hospitalizirana na oddelku za travmatologijo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, je danes omenjenemu oddelku podaril sedem prenosnih klimatskih naprav. Temperature v sobah po njegovih besedah dosegajo tudi 30 stopinj Celzija.

Prešeren je v izjavi ob donaciji dejal, da so za njegovo mamo na travmatološkem oddelku zelo lepo poskrbeli, a so razmere v sobah zaradi visokih temperatur kaotične. Osebje se po njegovih besedah zelo trudi, da prezračuje prostore, ampak temperature kar naraščajo in dosegajo tudi 30 stopinj Celzija. Zato se je odločil kupiti sedem prenosnih hladilnih naprav, da bi lahko bolniki lažje bivali v teh prostorih.

Zneska, koliko je odštel za klimatske naprave, ni želel razkriti, saj da je »donacija vredna velikega srca in se ne more primerjati v evrih.«

»Mogoče je to en kamenček v mozaiku, da bo mogoče širša skupnost spoznala, da je treba tudi na tem nivoju nekaj narediti. Tu je danes moja mama, jutri sem lahko jaz, pojutrišnjem pa vi. Nikoli ne vemo,« je dejal.

Poslovni direktor kirurške klinike UKC Ljubljana Matjaž Tavčar se je zahvalil za donacijo. Kot je dejal, je vesel kogar koli, ki je v teh časih pripravljen pomagati. To bo, kot pravi, olajšalo bivanje bolnikom na oddelku in bodo lažje tudi počakali na prihod domov. Hkrati bodo olajšali delo vsem, ki na tem oddelku in takšnih razmerah delajo.

Po besedah vodje tehnično-vzdrževalnih služb na UKC Ljubljana Maje Mazej so klimatizirane vse novozgrajene klinike, vsi operacijski bloki in intenzivne enote, medtem ko v starejših stavbah večinoma ni klimatskih naprav. Tudi tam, kjer so, pa so sistemi že stari in ne delajo tako kot bi želeli, je dejala.

Donirane klime pa naj bi že danes priklopili.