Sindikat policistov: V patrulji vedno vsaj dva policista

Po nedavnem poskusu umora policista, ki je bil v patrulji sam, sindikat zahteva, da se spremeni policijski pravilnik.

Objavljeno
11. april 2015 12.45
lvu*policija
Je. G., Delo.si
Je. G., Delo.si
Ljubljana - Po napadu na policista v Mariboru, ki je bil v patruljo razporejen sam, se je odzval sindikat policistov, ki od generalnega dirketorja policije Marjana Franka zahteva ukrepe. Kot so zapisali, se zavedajo, da so naloge policistov nevarne in nepredvidljive, a opozarajajo, da patruljo »praviloma« sestavljata dva policista (po 91. členu pravil policije).

»A v več primerih ugotavljamo, da se beseda 'praviloma' kot izgovor prikladno uporablja za razporejanje enega policista v patruljo. Najpogostejši izgovor je 'kadrovska problematika' ali 'strategija prometne varnosti' ali z policistom razumljivim jezikom 'položnica,'« so poudarili.

Od Franka zahtevajo, da se v pravilniku črta beseda »praviloma« zaradi varnosti policistov, spoštovanja standardov in kompleksnosti policijskih postopkov: »Nobena 'položnica' ne more odtehtati posledic, ki so jih ali bi jih lahko utrpeli policisti. Naj opomnimo, da je v isti enoti pred kratkim prišlo do identičnega dogodka, ko je policist sam izvajal kontrolo cestnega prometa. Zgolj okoliščina, da je bil policist v dobri telesni pripravljenosti in da je druga policijska patrulja pravočasno priskočila na pomoč je preprečilo hujše posledice lahkomiselnega hazardiranja. Policist je po napadu prejel ustrezno podporo delodajalca, kot članu sindikata smo po napadu nudili vsestransko podporo in takoj postavili pravnega zastopnika za vse postopke, ki bodo sledili,« so še zapisali v pismu, ki so ga naslovili na generalnega direktorja policije

Na Dupleški cesti v Mariboru je ob četrtkovem večernem opravljanju nadzora prometa prišlo do incidenta, v katerem je ustavljeni 47-letni voznik osebnega avtomobila, ki je v nočnem času vozil brez prižganih luči, skušal z nožem obračunati s policistom. Policisti ga bodo ovadili zaradi poskusa umora.