Sindikat toži mariborsko univerzo

V 37% se delovno mesto ne ujema z nazivom. Recimo: asistent, ki doktorira, ostaja v 30. plačnem razredu, čeprav bi moral biti v 40.

Objavljeno
10. februar 2014 18.50
*tre*MARIBORSKA UNIVERZA
Miha Rubin, Maribor
Miha Rubin, Maribor

Maribor – Visokošolski sindikat je zaradi »nezakonitega poseganja« v delovnopravni položaj zaposlenih na mariborski univerzi na delovno sodišče vložil kolektivni delovni spor zoper pravilnik o napredovanju. Kot ugotavljajo, se v 37 odstotkih zaposlenih delovno mesto ne ujema z nazivom.

Pravilnik o napredovanju na Univerzi v Mariboru (UM) in sistemizaciji delovnih mest pomeni »neformalno, samovoljno in nezakonito izločitev delavcev iz sistema javnih uslužbencev«, sta opozorila predsednik visokošolskega sindikata Slovenije Marko Marinčič in predsednica sindikata UM Marija Javornik Krečič.

Po besedah slednje omenjeni pravilnik iz leta 2010 (konkretno 9. člen) ni v skladu s sedanjo zakonodajo in onemogoča, da bi delavci na UM napredovali ali zasedali delovno mesto v skladu s svojim nazivom.

»To pomeni, da asistent, ki doktorira, ostaja v 30. plačnem razredu, čeprav bi moral biti po doktoratu v 40. Ali pa docent, ki postane redni profesor, ostane na delovnem mestu docenta,« je povedala Marija Javornik Krečič in dodala, da je sindikat večkrat opozoril na to problematiko, a so naleteli na ignoranco upravnega odbora in vodstva UM.

»UM ima takšno sistemizacijsko shemo oziroma takšna delovna mesta, ki odgovarjajo potrebam naše dejavnosti,« se je danes odzval rektor UM Danijel Rebolj. »Potreb po rednih profesorjih in docentih pač je, kolikor jih je. Sindikat pa meni, da bi naj kvalifikacije zaposlenega določale, kakšno delovno mesto naj imamo,« je očitke sindikata komentiral Rebolj. Sprožitve spora pred delovnim sodiščem v Mariboru pa še ni hotel komentirati, saj do danes še niso bili natančno seznanjeni z vsebino tožbe.