Sindikat upokojencev zahteva letni dodatek za vse upokojence

Če to ni uresničljivo, zahtevajo, naj dodatek dobijo vsaj tisti, ki imajo pokojnino nižjo od 783 evrov.

sre, 22.05.2013, 13:23

Ljubljana - Sindikat upokojencev Slovenije (SUS) zahteva, da dobijo letni dodatek za rekreacijo letos vsi upokojenci ali vsaj tisti, katerih pokojnina je nižja od 783 evrov, so zapisali v pozivu premierki Alenki Bratušek, pristojnemu ministrstvu in Zpizu.

SUS v pozivu predsednici vlade, ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) poudarja, da je nesprejemljiva namera, da bi tudi letos vsi upokojenci, ki prejemajo pokojnino nad 622 evri, ostali brez letnega dodatka.

Ob tem opozarjajo na nekaj zelo negativnih trendov, ki poslabšujejo ekonomski in socialni položaj upokojenk in upokojencev v Sloveniji. Pokojnine iz leta v leto izgubljajo na realni vrednosti, so opozorili in pri tem navedli Umarjevo poročilo o razvoju 2013, po katerem so se po letu 2009 povprečne pokojnine začele realno zmanjševati. Zmanjšanje je bilo vsako leto večje, povprečna neto pokojnina je bila leta 2012 v primerjavi z letom prej realno nižja za 3,5 odstotka.

Na zmanjševanje pokojnin je vplivala omejevalna politika njihovega usklajevanja, z zakonom za uravnoteženje javnih financ pa so bili uveljavljeni še nekateri dodatni ukrepi, zato je bilo realno znižanje pokojnin precej večje kot prejšnja leta. Razmerje do povprečne neto plače se je tako zmanjšalo in znašalo za starostno pokojnino 62,1 odstotka, za invalidsko 48,5 odstotka in vdovsko oz. družinsko 40,3 odstotka, so v SUS povzeli poročilo Umarja.

V sindikatu navajajo tudi statistične podatke Zpiza, po katerem je 56 odstotkov upokojencev za marec prejelo pokojnino do 600 evrov, 70 odstotkov upokojencev prejema pokojnino, ki je pod ravnjo minimalne plače. Povprečna pokojnina znaša 563 evrov, povprečna starostna pokojnina pa 615 evrov.

Zaradi nove socialne zakonodaje se je po navedbah SUS zmanjšalo število prejemnikov varstvenega dodatka skoraj za dobre tri četrtine. Do varstvenega dodatka po novi zakonodaji niso upravičeni tisti, ki so vključeni v celodnevno institucionalno varstvo. Na račun varstvenega dodatka je vlada po navedbah sindikata prihranila že več kot 35 milijonov evrov.

Poleg tega pa so opozorili, da so stanovalci domov za starejše v vedno večji socialni stiski, mnogi morajo zapuščati domove.

Kot so še zapisali v današnjem sporočilu za javnost, od vseh naslovnikov pričakujejo čim prejšnje konkretne odgovore in ukrepe.

Povezane novice

Letni dodatek izplačali 395.000 upokojencem
31. julij ob 14:14
Upokojenci so danes prejeli julijske pokojnine, tisti s pokojnino do 622 evrov pa tudi letni dodatek.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
4 komentarji
stanislavko

In kdaj nam bodo vrnili lanski ukraden regres ???

23. maj 2013, ob 10:23:40
Neznan

Kje pa ti živiš flok2?. Ne vem sicer, ali preveč gledaš A kanal ali nacionalko pa tudi Ognjišče ni daleč, ko ne bi omenili, da smo že vsi "reveži". Pri tem pa so največji reveži policaji, tisti začetniki. Naučili so nas po letu osamosvojitve, da je plača tisto, kar je napisano na listku. Nikjer ne piše neto plača, bruto plača. Le to je pripisano, koliko ti še ostane od plačila vseh prispevkov. Tudi prispevki so plača.

22. maj 2013, ob 19:16:33
flok2

Če to ni uresničljivo, zahtevajo, naj dodatek dobijo vsaj tisti, ki imajo pokojnino nižjo od 783 evrov

Pa toliko nima plače pol gospodarstva in policaji.

22. maj 2013, ob 14:55:55
Diaz

a propos - zdravniški kriminalci iz ZPIZa so še vedno na prostosti ? ...

HALO, KOŽUHOVA ??

22. maj 2013, ob 13:31:40
4 komentarji
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej