Sindikat vojakov zbira podpise za svoj zakon o obrambi

Vojaki predlagajo svoj predlog novele zakona o obrambi in predlog zakona o minimalnih pravicah delavcev. 

Objavljeno
25. januar 2016 20.25
jsu_vojska
Dejan Karba
Dejan Karba
Ljubljana – Sindikat slovenskih vojakov (SVS) je začel zbiranje podpisov za svoj predlog novele zakona o obrambi in predlog zakona o minimalnih pravicah delavcev. Da noveli lahko vložijo v parlamentarno proceduro, sindikat potrebuje 5000 podpisov, 60-dnevni rok za zbiranje bo potekel 24. marca.

V SVS, ki ga pri nameri podpira tudi Konfederacija slovenskih sindikatov (KSS), poleg spreminjanja zastarele obrambne zakonodaje želijo še doseči, da bodo vojaki Slovenske vojske lahko zaposleni tudi po dopolnjenem 45. letu starosti. Predsednik SVS Gvido Novak ugotavlja, da politika vojakom rešitev statusa vojaka po 45. letu starosti obljublja že dvajset let, »a za spreminjanje krovnega zakona ves ta čas ni našla ustreznega soglasja«. So pa oktobra lani, opozarja Novak, ko so vojakom dodelili dodatna pooblastila in naloge v zvezi z njihovim delom z begunci, »tako rekoč čez noč našli soglasje in spremenili zakon o obrambi v manj kot 12 urah«. Vojak, ki je star 45 let, namesto zakonsko in sistemsko rešenega statusa danes ob slovesu ne dobi niti odpravnine.

V SVS upajo, da bodo potrebnih 5000 podpisov za vložitev novele zbrali tudi zaradi tega, ker se prostovoljna rezerva SV kaže kot nezanesljiva, saj se je, po njihovih podatkih, ob nedavnem prvem vpoklicu rezerve menda odzvala le slaba tretjina prostovoljcev, »strateška rezerva SV pa je tako in tako zapisana zgolj na papirju, vojaki pa zaradi neurejenega statusa množično zapuščajo SV«.

Po podatkih SVS bo v prihodnjih nekaj letih 45 let dopolnilo več kot 600 vojakov, ki po sedanji zakonodaji, pravi Novak, ob slovesu ne dobijo niti odpravnine: »Mnogi vojaki se po 45. letu znajdejo na zavodu za zaposlovanje brez delovnih izkušenj zunaj SV, zato postanejo trajno nezaposljivi, piše v predlogu novele. SV zaradi svoje starajoče se strukture tako postaja socialna bomba«.