Sindikati pred jutrišnjim protestom: Ne bo konec sveta, če najslabše plačanim namenimo 70 milijonov

Povišanje plač zahtevajo do prvega julija. 

Objavljeno
19. junij 2017 15.55
sindikati
Sandra Hanžič
Sandra Hanžič

Ljubljana − Na torkovem shodu pred vladno palačo bodo sindikati zahtevali, da se pri odpravi plačnih anomalij v javnem sektorju najprej dogovorijo za zvišanje plač tistih z najnižnjimi prihodki, je dopoldne napovedal Branimir Štrukelj, predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja in glavni tajnik sindikata vzgoje in izobraževanja.

Ko se bodo dogovorili za zvišanje plač vsem do vključno 26. plačnega razreda − tem bi plačilo zvišali za dva razreda oziroma osem odstotkov −, se bodo lahko skupaj z ministrstvom za javno upravo lotili odprave anomalij tudi v vseh drugih skupinah javnega sektorja.

                                                                      Foto: S. H./Delo

Štrukelj je sicer priznal, da so lani podpisali dogovor, s katerim so se zavezali, da bodo anomalije odpravili v vsem, zlasti skupini J, srednjim medicinskim sestram in pomočnicam vzgojiteljic. A kot opozarja, nikjer v dogovoru ne piše, da bi morali vse anomalije odpraviti hkrati, zato se sindikalisti zavzemajo, da bi položaj najprej izboljšali najbolj prikrajšanim.

Država je v dobri kondiciji

Medtem pa minister za javno upravo Boris Koprivnikar izraža bojazen, da bi vseh 70 milijonov evrov, kolikor je predvidenih za odpravo anomalij celotnega plačnega sistema, porabili za najnižje skupine. Štrukelj mu odgovarja, da v tem primeru ne bi bilo konec sveta, saj država beleži spodbudne gospodarske kazalnike.

»Imamo skoraj štiri odstotno gospodarsko rast, v prvih dveh mesecih je bil tekoči presežek skoraj 500 milijonov evrov, imamo izrazito povečan priliv iz davka na dobiček. V zadnjih petih letih smo petkrat znižali plače v javnem sektorju. Svet se ne bo podrl, če bomo presegli 70 milijonov, saj je država v kondiciji, ki to omogoča.«

Poskus pometanja pod preprogo

Anomalije v bolje plačanih skupinah zaposlenih želi vlada »z rokohitrskimi potezami pomesti pod preprogo«, je prepričan še Štrukelj. V mislih ima primerjavo in vrednotenje univerzitetno izobraženih zaposlenih, ki da je bistveno bolj kompleksno in zahtevna, kot meni vlada.