Sindikati javnega sektorja: vodilni na fakultetah morajo odstopiti

Pogajalska skupina sindikatov javnega sektorja ocenjuje, da se kršitelji ne morejo več pogajati s sindikati.

Objavljeno
14. januar 2016 13.53
jer ekonomska fakulteta
S. P.
S. P.
Ljubljana − Na nedavno afero izplačevanaj dodatkov za pripravljenost po fakultetah so se odzvali tudi v pogajalski skupini sindikatov javnega sektorja, kjer so izrazili ogorčenje nad razvejeno domačijsko dejavnostjo na 15 fakultetah ljubljanske univerze glede neupravičenega izplačevanja dodatka za stalno pripravljenost predvsem vodilnim delavcem.

Ocenjujejo, da gre za namerno zlorabo in da morajo vsi odgovorni na vodilnih položajih, ki so dodatek prejeli, vrniti vsa sredstva z obrestmi vred. Nastopi in opravičevanja v javnosti, ki prihajajo zlasti od ministra za finance in ministrice za izobraževanje, zakaj in na kakšen način se je izplačeval dodatek za stalno pripravljenost, so po ocenah sindikalistov žaljivi do delavk in delavcev zasebnega in javnega sektorja, ki so v petih letih privarčevali 1,5 milijarde evrov na področju plač in drugih prejemkov.

Zaradi takšnega ravnanja zahtevajo, da se izvedejo ustrezni postopki ugotavljanja (tudi kazenske) odgovornosti. Ker so navedeni nosilci funkcij v ministrstvih tudi socialni partnerji, nimajo več kredibilnosti za vključevanje v pogajanja s sindikati in jih pozivajo k odstopu.