Širitev Nature 2000 ni več vprašanje

Avtorji sprememb uredbe o varstvenih območjih so to pripravili tudi na podlagi na novo pridobljenih podatkov v zadnjih letih.

Objavljeno
28. marec 2013 11.53
*djak* Volovja reber
Dragica Jaksetič
Dragica Jaksetič

Ljubljana - »Moramo uresničiti, kar smo Evropi obljubili že leta 2004,« je včeraj po razpravi treh strateških svetov pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) dejal minister Dejan Židan. Razprava pa ni vplivala na predlog uredbe, s katerim Slovenija Naturo 2000 širi na 37,86 odstotka ozemlja.

»Razprava je bila iskrena in upamo, da bo omogočila kompromis med varovanjem narave in razvojnimi potenciali,« je včeraj po seji članov strateških svetov za energijo, za graditve in urejanje prostora in za varstvo okolja in podnebne spremembe, ki jih je zanimalo, zakaj Slovenija pristaja na širitev območij Nature 2000, dejal Goran Novković z GZS, minister za kmetijstvo in okolje (MKO) Dejan Židan pa je po seji dejal, da »se moramo prilagoditi pravnemu okolju, v katerem živimo«.

Sloveniji grozijo 
denarne kazni

Javna obravnava uredbe, ki Naturo 2000 širi za 2,35 odstotka, se jutri zaključuje, vlada pa jo mora sprejeti do 22. aprila. Evropska komisija na uskladitev slovenskega pravnega reda z evropskim na tem področju namreč čaka že od leta 2007, Slovenija pa z uskladitvijo ne more več odlašati. Grozi ji tožba po direktivi o pticah, sankcije, ki so finančne, pa ne bi bile zanemarljive.

Na primer, zamrznitev financiranja projektov ali dnevne finančne kazni. Avtorji sprememb uredbe o varstvenih območjih so to pripravili tudi na podlagi na novo pridobljenih znanstvenih in drugih podatkov v zadnjih letih. Pojasnili so, da predlagane spremembe in dopolnitve območij ne sledijo v celoti gradivom in sklepom, ki so referenca evropski komisiji, pač pa strokovnemu predlogu Zavoda RS za varstvo narave (ZRSVN). Kljub temu, da za odločitve obstajajo strokovni predlogi, bo ustreznost uredbe evropski komisiji treba šele utemeljiti.

Spodnja in 
srednja Sava izvzeti

Območja spodnje in srednje Save in Renških glinokopov (občina Renče - Vogrsko) so namreč tista območja, za katera je ZRSVN presodil, da niso nujna za doseganje ciljev direktive o pticah, zato jih ni vključil v strokovni predlog sprememb uredbe. »Ker za ta območja ne bo obvezna presoja sprejemljivosti planov in posegov v naravo, bi morebitni investitorji lahko imeli težave, če bi evropska komisija imela drugačno mnenje kot je slovenski strokovni predlog,« so še opozorili z MKO.

Slovenija mora postopek sprejemanja sprememb uredbe o varstvenih območjih končati do 22. aprila. Če bo uredba, ki jo je stroka usklajevala z občinami in drugimi deležniki po lanskem 29. oktobru, sprejeta, se bo delež ozemlja Slovenije v Naturi 2000 s 35,51 odstotka povečal na 37,86 odstotka, oziroma se bo območja Natura 2000 povečala za 486 kvadratnih kilometrov. Območja so povečevali in zmanjševali, največje spremembe pa so v vzhodnem in zahodnem Kozjaku, osrednjih Slovenskih goricah, dolini Vipave, Polhograjskem hribovju, Vitanju - Oplotnici ter na Krasu.

Izpolnjevanje obveznosti pogoj za denar

Sprejem uredbe je pogoj, da bo Slovenija lahko uveljavljala boljša pogajalska izhodišča za več razvojnega denarja za območja Nature 2000, opozarjajo z MKO in dodajajo, da za Naturo 2000 ne obstaja poseben sklad, pač pa članice lahko pridobijo denar v mehanizmu LIFE +, kmetijskih, strukturnih ali ribiškem skladu.