Sodišče je Andreja Šiška izpustilo iz sodnega pridržanja

Dokazovanje poskusa državnega udara je trd oreh, saj sodne prakse še ni. 
Fotografija: Andrej Šiško je najprej stopil pred sodnika, nato pa še na prostost. FOTO: Arhiv Dela
Odpri galerijo
Andrej Šiško je najprej stopil pred sodnika, nato pa še na prostost. FOTO: Arhiv Dela

Zaslišanje Andreja Šiška se je po petih urah končalo, preiskovalni sodnik pa zanj ni odredil pripora. Vodja Štajerske varde je tako na prostosti.

Po zaslišanju je dežurni državni tožilec predlagal odreditev pripora iz razloga ponovitvene nevarnosti, vendar tožilstvo ni v zadostni meri utemeljilo suma očitanega kaznivega dejanja. Da je Šiško znova na prostori, je sicer za STA potrdil tudi Šiškov odvetnik Viktor Osim.



»Po oceni dežurnega preiskovalnega sodnika tožilstvo ni v zadostni meri, s predloženimi dokazi, utemeljilo suma očitanega kaznivega dejanja. Zato po oceni dežurnega preiskovalnega sodnika ni bilo podlage za odreditev pripora. Pripor zoper privedenega je namreč mogoče odrediti le ob utemeljenem sumu, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, ki je očitano privedenemu, in če teža, način storitve ali okoliščine, v katerih je bilo kaznivo dejanje storjeno, in njene osebne lastnosti, prejšnje življenje, okolje in razmere, v katerih živi, ali kakšne druge posebne okoliščine, kažejo na nevarnost, da bo oseba ponovila kaznivo dejanje, dokončala poskušeno kaznivo dejanje ali storila kaznivo dejanje, s katerim grozi,« so zvečer sporočili s sodišča.

»O nesoglasju (nestrinjanju) med dežurnim preiskovalnim sodnikom in predlogom pristojnega tožilstva za odreditev pripora pa bo odločil zunajobravnavni senat tega sodišča,« so še zapisali.

Privedba Šiška pred mariborskega sodnika sicer ni minila brez trenj, saj se je v dopoldanskih urah v njegovo podporo zbrala manjša skupina privržencev, med njimi sta bila tudi njegova mama in oče. A skupina se je po nekaj glasnih vzklikih hitro razšla brez incidentov. 

Slovenski policisti so v četrtek odvedli Šiška v pridržanje. FOTO: Ap
Slovenski policisti so v četrtek odvedli Šiška v pridržanje. FOTO: Ap


Kaj mu očitajo?


Za Andreja Šiška je obstajal utemeljen sum, da je organiziral in aktivno sodeloval v zborovanju, ki je potekalo 1. septembra na območju travnika in v gozdu pri Janhovi na območju Apač, iz objav z zborovanja, ki so zakrožile po družbenih omrežjih, pa je razvidno, da je s pozivi ščuval k strmoglavljanju najvišjih predstavnikov države ter udeležence pozival tudi k izpolnitvi njegovih pozivov.

Tako so kriminalisti ugotovili, da so bili izpolnjeni vsi pogoji za sum ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve oziroma državnega udara.

Prav tako je bilo iz fotografij in video posnetkov razvidno, da je osumljeni posedoval jurišno puško, ki spada v kategorijo prepovedanega orožja – gre za vojaško orožje, posest katerega posameznikom ni dovoljena.

Radio Slovenija je poročal, da bo po neuradnih informacijah dokazovanje poskusa državnega udara za tožilstvo trd oreh; gre namreč za prvi takšen primer v zgodovini samostojne Slovenije, sodne prakse sploh še ni.

Komentarji: