Skala pod Borlom mora vzdržati še to zimo

Po skoraj šestih letih od velikega podora naj bi se utrjevanja lotili prihodnjo pomlad

Objavljeno
06. december 2017 09.36
fmi_kamniti plaz
Franc Milošič
Franc Milošič

Direkcija RS za infrastrukturo je že drugič letos razpisala utrjevanje skalne brežine pri gradu Borl na obronkih Haloz. Sredi leta 2012 je tam namreč na cesto pod brežino zgrmelo nekaj velikih skal in kamenja - priprave na sanacijo so torej trajale kar pet let. Po projektantski oceni naj bi ta stala 1,64 milijona evrov, začeti jo bo treba prihodnjo pomlad in končati šele do konca novembra 2019.

Ob podoru skal in kamenja na srečo na cesti ni bilo nobenega vozila, čeprav je cesta med Ptujem in Zavrčem ( ter naprej na Hrvaško proti Varaždinu) zelo prometna. Zdaj je zasilno zavarovana z lovilnimi  mrežami, podor pa je pokazal, da ima kakšnih 50 metrov visoka skala, na kateri stoji grad Borl, kritično razpoko, v katero pronica voda in če bi se skala odlomila po njej, bi s seboj potegnila še vsaj zahodno del gradu. Zato so zdaj dejansko razpisali kar dve zahtevni nalogi. Od ceste navzgor do gradu je treba očistiti pobočje in ga utrditi, na vrhu pa zatesniti razpoke v skali, v katere zateka voda in pozimi skalo razganja, kot je ugotovil arheolog Andrej Magdič. 

To slednje pa zahteva velik poseg: dobrih 50 kvadratnih metrov veliko razgledno ploščad ob gradu bo namreč treba znižati kar za osem metrov. Tu je nekoč stal grajski palacij, pa so ga v 18. stoletju podrli prav zaradi statičnih problemov. Kletni prostor pod njim pa so zasuli do nivoja pritličja, nekaj zidu pustili za nizko ograjo, in tam je zdaj razgledna ploščad. A do razpoke v skali je mogoče priti le tako, da nasutje odstranijo, obenem pa utrdijo severni zid, ki ga bodo pri tem "razgalili". Ker pa je zadrževanje v gradu nevarno in ga je ministrstvo za kulturo, ki zanj skrbi, zaklenilo, bodo večino dela morali opraviti z visokim žerjavom (v razpisu je zahtevana vsaj 52 metrska višina in 45-metrska roka žerjava). Izkopati bo treba okrog dva tisoč kubičnih metrov zemlje in kamenja. S posebnim naročilom in plačilom pa bodo zagotovili še arheološđki nadzor; pričakujejo, da bodo z znižanjem nivoja terase prišli do nekdanjega kletnega tlaka. Dela na tej skali pa bodo še posebej zahtevna, saj je le nekaj metrov vstran na notranjem grajskem dvorišču v to skalo izkopan studenec. Ta naj bi segal do nivoja Drave, ki teče spodaj ob cesti, torej je vsaj 50 ali še kaj več metrov globok in še dodatno slabi trdnost skale.

Grad Borl pa tudi po obnovitvenih in sanacijskih delih ne bo ostal brez razgledne terase. Na mestu sedanje, kjer bodo odstranili nasutje in ostanke zidov romanskega palacija, bodo postavili jekleno konstrukcijo do sedanje razgledne višine in na njej uredili novo 50 kvadratnih metrov veliko razgledno ploščad.