Škocjan: varnostne razmere so kritične

Romi iz Dobruške vasi v škocjanski občini so pisali Pahorju in evropski komisiji.

Objavljeno
02. julij 2013 17.10
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija

Dobruška vas, Škocjan – Zaradi uničevanja poljščin v neposredni bližini romskega naselja v Dobruški vasi, kjer so neznani storilci dvema kmetoma z avtomobili prečesali 1,2 hektarja ječmena in koruze, so se medsosedski odnosi še bolj zaostrili.

Da so varnostne razmere zaradi nesporazumov med večinskim prebivalstvom in Romi kritične, opozarja tudi komisija, ki jo sestavljajo predstavniki pristojnih ministrstev in se je pred nedavnim sestala na sedežu službe za narodnosti ministrstva za notranje zadeve. Državna komisija išče možnosti, kako legalizirati romsko naselje Dobruška vas in hkrati omogočiti razvoj zamrznjene industrijske cone. Na ministrstvo za infrastrukturo in prostor smo že prejšnji teden naslovili vprašanje, ali je mogoče legalizirati naselje Dobruška vas, a odgovora nismo prejeli.

Romi so zaskrbljeni zaradi preselitve

Ker namerava Kmetijska zadruga Krka prodati zemljišča, ki so skladno z občinskim podrobnim prostorskim načrtom (OPPN) določena za industrijsko cono, a na njih živijo Romi, je direktor zadruge Jure Vončina občini in državi ponudil v odkup zemljišča v sosednjih občinah in tudi v občini Semič. Odziva, razen ostrega protesta iz občine Šentjernej, ni bilo.

Romi so državnemu vodstvu in evropski komisiji poslali pismo, v katerem izražajo zaskrbljenost zaradi groženj, da jih bodo izselili iz njihovih domov. Romkinja Liljana Grm je za Delo povedala, da se sklep državne komisije iz meseca maja o pogovorih z vsakim Romom posebej ne uresničuje. Pogovori niso stekli niti s predstavniki treh romskih hiš, ki so zaradi nameravane gradnje čistilne naprave prve predvidene za rušenje. Sestankov občinske komisije se Romi ne nameravajo več udeleževati, saj so bili na dosedanjih menda deležni žaljivk, zato bodo o svoji odločitvi pisno seznanili občino.

Župan Kapler išče stanovanja za Rome

»Županu sem predlagala, da se vselim v eno od zapuščenih hišic, a je odgovoril, da bo zame poskrbela Tamara Vonta (državna sekretarka v kabinetu predsednice vlade op. p.). Vontova pa mi je odgovorila, da rešitev mojih stanovanjskih problemov ni v njeni pristojnosti,« pravi Liljana Grm. Romi zahtevajo pisno jamstvo evropske komisije, da se jih na silo ne bo preselilo na zemljišča, ki niso primerna za življenje. Predstavnike romskih združenj je včeraj sprejel predsednik republike Borut Pahor in jim obljubil pomoč.

Župan Jože Kapler je zaskrbljen, saj občini evropska komisija pogojuje podpis pogodbe za črpanje evropskega denarja za čistilno napravo z rešitvijo vprašanja nelegalnega romskega naselja. Pravi, da bodo za tri romske družine poskušali najti primerna stanovanja.