Skoraj polovica sodelujočih v akciji vsaj nekoliko opita

Pri 30 odstotkih sodelujočih je alkotest pokazal rezultat znotraj dovoljene meje, pri 13 odstotkih je bila ta presežena.
Fotografija: Pri 30 odstotkih sodelujočih je alkotest pokazal rezultat znotraj dovoljene meje, pri 13 odstotkih je bila ta presežena. FOTO: Delo
Odpri galerijo
Pri 30 odstotkih sodelujočih je alkotest pokazal rezultat znotraj dovoljene meje, pri 13 odstotkih je bila ta presežena. FOTO: Delo

Ljubljana - Skoraj polovica tistih, ki so v okviru preventivne akcije Čista nula, čista vest minuli konec tedna opravili preizkus alkoholiziranosti, je za volan ali za krmilo vozila sedla vsaj nekoliko opita, ugotavljajo v Zavodu Varna pot. Pri 30 odstotkih sodelujočih je alkotest pokazal rezultat znotraj dovoljene meje, pri 13 odstotkih je bila ta presežena.

Moderatorji Zavoda Varna pot so v minulih dveh dneh obiskali prireditve in mesta, kjer se mladi radi zbirajo in zabavajo. Mobilne patrulje so se podale v Ljubljano, Mursko Soboto, Kranj, Velenje, Šmartno ob Paki, Blagovico, Radovljico, Medno, Mokronog in Dolsko.



Med vsemi vozniki so našteli 56,6 odstotka takih, ki so ob odhodu domov opravili preizkus alkoholiziranosti in jim je alkotest pokazal 0,0. Še 29,5 odstotka jih je napihalo manj od dovoljene meje 0,24 miligramov alkohola na liter izdihanega zraka, v povprečju 0,10 mg/l.

Medtem je 13,3 odstotka sodelujočih voznikov napihalo na meji ali več od dovoljenega, v povprečju pa 0,37 mg/l.

Tako organizatorji kot obiskovalci prireditev so akcijo odlično sprejeli. Velika večina se jih strinja s tem, da je vožnja pod vplivom alkohola lahko nevarna, a kljub temu jih je nekaj manj kot polovica vseeno sedla za volan z alkoholom v krvi, so zapisali v zavodu. Kot so zagotovili, se bodo tudi v prihodnje trudili, da bo delež voznikov, ki za volan sedejo povsem trezni, večji.

Komentarji: