Skoraj vsi v. d. uredniki Dnevnika bodo odstopili

Tako so se odločili, ker je časnik že več kot leto in pol brez odgovornega urednika s polnim mandatom.

Objavljeno
31. januar 2012 20.37
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si
Ljubljana - Skoraj vsi vršilci dolžnosti urednikov časopisa Dnevnik so se odločili, da bodo odstopili s svojih funkcij. Tako so se odločili, ker je časnik že več kot leto in pol brez odgovornega urednika s polnim mandatom, piše STA.

Kot so sporočili iz izvršnih odborov aktiva in sindikata novinarjev Dnevnika, je uredniška ekipa, ki deluje pod vodstvom vršilca dolžnosti odgovornega urednika Zlatka Šetinca, v izjavi zapisala, da je podaljševanje mandatov iz meseca v mesec zmanjševalo zaupanje novinarskega kolektiva v uredniški kolegij. Ker so obenem pogoji za delo na Dnevniku vse slabši, ne morejo več odgovorno opravljati svojega dela, zato z današnjim dnem odstopajo s svojih funkcij.

Z odstopi so seznanili tudi predsednika uprave Dnevnika Bojana Petana. Ta je na današnjem sestanku s predstavniki aktiva in sindikata novinarjev Dnevnika povedal, da si bo prizadeval za to, da bi novega odgovornega urednika s polnim mandatom poiskal do sredine februarja.

Družba Dnevnik je sicer za to mesto objavila že več razpisov, vendar se nanje kandidati niso prijavili, če so se prijavili, pa niso bili izbrani. Petan je aktiv in sindikat zato pozval, naj sodelujeta pri iskanju kandidata, ki bi ga podprli tako novinarji kot uprava. »Oboji smo se strinjali, da bo moral biti kandidat sposoben načrtovati prihodnost časopisa v zaostrenih gospodarskih okoliščinah in ob izzivih, ki jih pred tiskane medije postavljajo nove medijske tehnologije,« so v sporočilu zapisali novinarji Dnevnika.

Danes je na Dnevniku potekala tudi združena skupščina aktiva in sindikata novinarjev, kjer so sprejeli poziv upravi, naj zagotovi dnevno operativnost uprave ali njenih pooblaščencev z realnimi možnostmi za reševanje odprtih vprašanj.

Zahtevajo tudi takojšnje imenovanje odgovornega urednika s polnim mandatom, vzpostavitev sistema, ki bo zagotavljal honorarnim sodelavcem Dnevnika redno prejemanje ustreznih mesečnih plačil ter ureditev izplačevanja stimulacij in nadomestil za opravljanje zahtevnejšega dela.

Novinarji Dnevnik so zaskrbljeni tudi nad potezo, s katero je Dnevnik nedavno dokupil štiri odstotke delnic podjetja Delo prodaja, kar je po dostopnih izračunih hišo stalo okrog 400.000 evrov. Ta vsota je skoraj enaka polovici dobička Dnevnika v letu 2010, so še opozorili.