Skrajšana ali še dolga pot zakona o RTV?

Osnutek novega zakona, ki kroži med koalicijskimi poslanci, je bliže lepotnim popravkom kot odločnim spremembam.

pon, 17.07.2017, 06:00

Ljubljana – Nedavna seja programskega sveta RTV Slovenija, na kateri generalni direktor Igor Kadunc ni dobil podpore za razrešitev direktorice TV Slovenija Ljerke Bizilj, čeprav mu je svet pred tem naložil, da mora v zvezi s kršitvijo programskih standardov ukrepati, je zelo odkrito in še zdaleč ne prvič izpostavila enega ključnih problemov vodenja in upravljanja nacionalke.

Kriza vodenja RTV Slovenija ni od včeraj. Eden njenih vzrokov je gotovo sistem organov upravljanja in nadzora, kot ga določa zakon, katerega posledice je nenehni status quo, v katerem zares nihče za nič ne odgovarja. Ukrepa pa tudi ne. To ustreza očitno tako vsakokratni politiki kot delu zaposlenih.

Spomnimo samo na en primer: ko je nekdanji generalni direktor Marko Filli poskušal razrešiti takratnega direktorja televizije Janeza Lombergarja, ker naj bi bil ta odgovoren za sporno porabo razvojnih sredstev v vrednosti kar okoli milijon evrov, mu programski svet ni dal soglasja. Čeprav mu je pred tem naložil, naj ugotovi, kdo je za to odgovoren. Lombergar je imel očitno preveč podpornikov in niso sedeli samo na Kolodvorski v Ljubljani.

Zakaj sploh novi zakon

Sistem upravljanja in nadzora, ki bi minimaliziral politične in druge pritiske in maksimaliziral strokovnost delovanja nacionalke, ni edini, je pa gotovo eden glavnih vzrokov za novi zakon o RTV Slovenija. K njemu je nujno dodati vsaj še vprašanje statusne oblike javnega medijskega servisa in z njim povezanega položaja zaposlenih, prevetritev vsebine in natančnejšega obsega javne službe, odgovor na zahtevne in vse hitrejše spremembe na področju podajanja televizijskih vsebin (digitalizacija, nelinearna televizija, tematski programi ...) ter z vsem tem povezan način financiranja.

Za plačilo s kartico, Paypalom ali preko UPN (plačilni nalog), obiščite stran www.delo.si/digitalno in izberite paket po vaši meri. Imamo tudi takega z izdatnim popustom za naročnike na našo tiskano izdajo! Nato sledite navodilom za registracijo, v sklopu katere boste sklenili tudi digitalni naročniški paket.


Želite brati več?
Cenik
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
* Naročnina po preteku prvega meseca naročnine se obračuna po veljavnem ceniku Delo d.o.o.
Preberite posebne pogoje, povezane z digitalnimi naročninami.
Prijavi sovražni govor