Skrb za upokojence ali predvolilna politična poteza?

Desus bi upokojencem do leta 2022 nadomestil vse, kar so izgubili, ko so bile pokojnine zamrznjene.

Objavljeno
06. december 2017 07.30
Posodobljeno
06. december 2017 19.30
Barbara Hočevar
Barbara Hočevar

Ljubljana – Upokojencem naj se nadomesti, kar so izgubili v času gospodarske krize. Tako pravijo poslanci Desusa, ki bodo vložili predlog novele pokojninskega zakona za izredno usklajevanje pokojnin do leta 2022. Koalicijski partnerici sta o pobudi, katere finančni učinek je milijarda evrov, izvedeli takrat kot javnost.

»Zaradi varčevalnih ukrepov so upokojenci prevzeli izjemno veliko breme na svoja pleča. Zdaj, ko je gospodarska rast vedno večja in se bo po napovedih analitikov tudi nadaljevala, pa je treba razmišljati o tem, da upokojencem povrnemo, kar so izgubili,« je ob predstavitvi novele zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju dejal Franc Jurša, vodja poslanske skupine Desus, in spomnil, da pokojnine niso socialni transferji, ampak pridobljena pravica.

Pokojnine so bile od leta 2012 do 2015 zamrznjene, da bi odpravili zaostanek za to obdobje, pa predlagajo, da bi poleg že dogovorjenega izrednega usklajevanja pokojnin v letu 2018 za 1,1 odstotka za prihodnja tri leta določili še izredno usklajevanje po dva odstotka na leto, v letu 2022 pa za en odstotek. Skupaj bi bilo treba zagotoviti milijardo evrov.

Franc Jurša je na vprašanje, zakaj novelo vlagajo sami, zanikal, da bi v koaliciji obstajala trenja. Je pa dodal, da se je »treba zavedati, da se bo pred volitvami prihodnje leto kampanja začela zelo hitro«.

Pri SMC in SD začudeni

»Žal mi je, da moram to oceniti kot nespodobno predvolilno politično potezo,« se je na vprašanje, ali zadevo podpirajo, odzvala vodja poslancev SMC Simona Kustec Lipicer. Za Desusovo pobudo so, po njenih besedah, izvedeli iz medijev in se o njej niso koalicijsko dogovarjali, se bodo pa z vsebino seznanili in nato ukrepali.

Tudi druga koalicijska partnerica, SD, je besedilo novele prejela šele po tem, ko so jo poslanci Desusa predstavili novinarjem. Vsebine niso želeli komentirati, pa tudi tega ne, da jo je Desus pripravil brez sodelovanja z njimi in SMC. Ko jo bodo podrobno proučili, se bodo odločili, ali jo bodo podprli.