Skrivanje nečesa, kar ne bo asfalt

V VOC Celje trdijo, da so sredi noči tehtnico za tovornjake le deponirali, a ta je že vgrajena.

Objavljeno
02. marec 2017 12.07
VOC Celje
Brane Piano
Brane Piano
Celje - V družbi VOC Celje pravijo, da je vznemirjenje krajanov Trnovelj odveč in da so v nočnih urah v torek na tehnološkem platoju v Trnovljah le deponirali nekaj tehnične opreme. Ob ogledu smo ugotovili, da to ne drži. V že prej izdelane betonske temelje, ki so jih menda smeli zgraditi zgolj z lokacijsko informacijo Mestne občine Celje in brez gradbenega dovoljenja, so v torek vgradili več metrov široke in nekaj deset metrov dolge sestavne dele navozne tehtnice za tovornjake. Tehtnica je takšna, kakršen sicer uporabljajo za tehtanje tovora v kamnolomih, asfaltnih bazah in drugod.

A v VOC se ne dajo. »VOC Celje je na svojem zemljišču v Trnovljah deponiral del tehnične opreme, namenjene delovanje cestne vzdrževalne enote, ki jo želimo vzpostaviti na tem zemljišču, in bo namenjena vzdrževanju cest v Celju, saj nam prostori na Lavi ne omogočajo več zadosti prostora za opravljanje del. Oprema je bila že dalj časa pripravljena na prevzem pri izdelovalcu, zato smo jo morali prevzeti. Izvedli nismo nikakršnih montažnih del ali česarkoli, kar ne bi bilo legalno oziroma bi za to potrebovali posebna dovoljenja,« so nam na naša vprašanja odgovorili iz VOC Celje.

A Krajevni skupnosti Trnovlje to očitno ne bo zadostovalo, saj je predsednica Alenka Golež že v torek napovedala, da bodo skušali izvedeti, če VOC takšna dela sme izvesti zgolj na podlagi lokacijske informacijske, ki so jo pred letom dni pridobili od Mestne občine Celje.

Takrat, torej januarja 2016, je Trnoveljčane razburila možnost, da se VOC na svojem zemljišču v Trnovljah pripravlja na postavitev mobilne asfaltne baze, kar je potrdil tudi direktor VOC Roman Moškotevc, ki pa je kasneje namero vsaj začasno opustil. Lani so na Upravni enoti (UE) Celje tudi pojasnili, da je VOC že leta 2015 zaprosil za gradbeno dovoljenje za asfaltirano parkirišče v Trnovljah, ki pa ga je upravna enota zavrgla. Zatem je, prav tako še v letu 2015, VOC zaprosil za gradbeno dovoljenje za ureditev platoja za tehnološko opremo. A po letu dni iz vsega tega ni še nič.

Konrad Gologranc z Upravne enote Celje pojasnjuje, da družbi VOC niso izdali nobenega gradbenega dovoljenja - ne za ureditev platoja za tehnološko opremo, niti za postavitev asfaltne baze v Trnovljah.

»V tem trenutku tudi ni podanega nobenega zahtevka za izdajo gradbenega dovoljenja za kakršenkoli objekt na tem območju,« je dodaja Gologranc, vodja Oddelka za okolje, prostor, kmetijstvo in gospodarstvo na UE Celje.

Čeprav v VOC že leto dni trdijo, da na svojih lokacijah na Lavi v Celju ter na lokaciji v Veliki Pirešici, od koder so morali opremo umakniti, ker več ni njihova, nimajo dovolj prostora za delovne stroje, tovorna vozila in drugo cestarsko ter gradbeno opremo, je »tehnološki plato« oziroma »parkirišče« v Trnovljah še vedno prazno. Edino, kar so tam naredili, je ogromna površina, nasuta s peskom ter veliki betonski temelji z betonsko ploščo, ki skupaj z nedokončano in ta teden delno zmontirano tovorno tehtnico dajejo vtis, da želi VOC tam vendarle postaviti asfaltno bazo.

Krajani, ki so v noči s ponedeljka na torek spremljali dovoz težke opreme na lokacijo v Trnovljah, raztovarjanje z avtodvigalom ter vgradnjo, kar so tudi fotografirali, ostajajo nezaupljivi. Zakaj je VOC dela izvedel ponoči? Na VOC tudi na to ponujajo odgovor: »Prevoz je potekal ponoči zaradi velikosti tovora, ki zahteva zapore cest in smo tako želeli preprečiti prometne nevšečnosti voznikom, ki se tukaj gibljejo čez dan.«