Skrivnostni krogi na dnu Jadranskega morja

Odkrili so celo vrsto nenavadnih peščenih krogov, pravilnih, kakor da bi jih kdo izrisal s šestilom. 28 samo vzdolž Dugega otoka.

Objavljeno
14. maj 2014 11.40
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Dugi otok – Hrvaški raziskovalci so v morski travi (pozejdonki) na dnu Jadranskega morja odkrili celo vrsto nenavadnih peščenih krogov, pravilnih, kakor da bi jih kdo izrisal s šestilom. Samo na zahodni obali vzdolž Dugega otoka so jih našteli 28.

Kroge so odkrili že lani, ko je splitska zadruga Sunce kartirala morske vrste in habitat na področju Unij in Suska za zavod Priroda, ki upravlja zaščitena področja v Primorsko-goranski županiji. Pozneje so ugotovili, da obstajajo ti krogi tudi vzdolž obale Dugega otoka in da najverjetneje obstajajo že več let, le da jih prej niso opazili. Videti jih je mogoče le iz zraka. Od obale so oddaljeni kakšnih 100 metrov, med seboj so oddaljeni po 300 metrov, vsak pa ima po 50 metrov premera.

Šele ko so se hrvaški raziskovalci potopili, so ugotovili, kako oster rob je med morskim travnikom in krogom golega kamnitega ali peščenega morskega dna. Potapljač Vedran Petešić se je v teh krogih večkrat potapljal, vendar pod morjem od blizu ni mogel zaznati, da gre za tako pravilen krog. Površina kroga je bila povsem gola, brez sleherne travice, kakor da je z nečim »zastrupljena« ali onesnažena, je pojasnil Petešić.

Hrvaški raziskovalci so premleli vse možnosti, kako, zakaj, kdaj, s kakšnim namenom bi lahko nastali ti krogi. Je kdo lovil z dinamitom, so bile to posledice naftnih raziskav ... Toda vse domneve so ovrgli in niso našli niti približno verjetnega odgovora.

Teorija o »šaljivcu« odpade, ker bi imel preveč dela za neznatni učinek, pa tudi takšne natančnosti ne bi mogel zagotoviti. Skrivnostni krogi so spravili hrvaške znanstvenike v začaran krog. So pa nepričakovana dodatna turistična zanimivost Jadranskega morja.