Slak: Ne gre za naju, ampak za novinarstvo

Slak in Traven sta prepričana, da so Poglede Slovenije ukinili zaradi zadnje oddaje o Mercatorju.

Objavljeno
10. julij 2013 13.28
rtv
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si

Ljubljana - Voditelj in urednik oddaje Pogledi Slovenije Uroš Slak ter novinar in vodja projekta Pogledi Slovenije Bojan Traven sta danes na tiskovni konferenci natančneje predstavila, zakaj so po njunem mnenju ukinili oddajo Pogledi Slovenije.

Kot pojasnjujeta novinarja, ki jima je RTV odpovedala honorarni pogodbi, je bilo še sredi junija dogovorjeno, da se bo oddaja septembra nadaljevala. Poudarjata, da jo je urednice informativnega programa Ksenija Horvat Petrovčič uvrstila v osnutek programske sheme in ohranitev oddaje tudi podpira.

Slak: Bomo le še prenašalci piar sporočil?

Preobrat se je po mnenju Slaka zgodil po zadnji oddaji o Mercatorju. Takrat je direktor televizije Janez Lombergar odstopil od dogovora in povedal, da je ne bo uvrstil v programsko shemo, ki jo bodo sicer svetniki potrjevali prihodnji teden.

»Ni dvoma, da gre za politično odločitev, saj smo v oddaji o prodaji Mercatorja razkrili sestanek predsednice vlade Alenke Bratušek z direktorjem Mercatorja in Pivovarne Laško. Bratuškova ni hotela odgovarjati na Travnova vprašanja in je pred očmi novinarjev raje zapustila tiskovno konferenco,« je dejal Slak in dodal, da so v oddaji razkrili tudi način delovanja tajkuna Ivice Todorića in njegov odnos do medijev in novinarjev, ki si ne upajo razkriti ničesar, kar bi škodilo njegovim interesom.

Slak je opozoril tudi na to, da bo Todorić z nakupom Mercatorja razpolagal z enem največjih oglaševalskih kolačev in bo lahko, če bodo novinarji razkrili kaj neprijetnega o njem, preprosto zagrozil s prenehanjem oglaševanja v njihovem mediju.

Po njegovem mnenju je razlago o politični motiviranosti za umik oddaje še dodatno podkrepil kar Lombergar, ko je v odgovoru časopisu Finance dejal, da so si glede oddaje premislili v zadnjih 14 dneh.

»Ne gre za najini usodi, midva se bova znašla, ampak za to, da se lahko to zgodi komurkoli v novinarskih vrstah. Gre za to, ali bomo imeli svobodno in raziskovalno novinarstvo, ki bo gledalo pod prste politiki in kapitalskim elitam tudi tako, da bo razkrivalo dejstva, zaradi katerih recimo predsednica vlade zapusti tiskovno konferenco, ali pa bomo postali le prenašalci piarovskih sporočil,« je dejal Slak. 

Traven: Pomanjkanje denarja ne more biti razlog

Slak in Traven sta na programske svetnike že naslovila prošnjo, naj pomagajo ohraniti oddajo in spoštovanje dogovora, ki so ga z vodstvom hiše dosegli pred zadnjo oddajo.

»Nacionalna televizija ni zasebna lastnina Janeza Lombergarja niti Bojana Travna, Zorana Jankovića, Alenke Bratušek, ne Janeza Janše, niti Ivice Todorića, je javna televizija, v katero državljani vsako leto vplačamo 90 milijonov evrov,« je dejal Traven. 

Po njegovem mnenju razlog odpovedi ni pomanjkanje denarja: pri 90 milijonih evrih, brez vštetega oglaševalskega denarja, to že ni mogoče. Posebej ne sedaj, ko se bo zaradi zvišanja naročnine v blagajno nateklo dodatnih 2,6 milijona evrov. Traven pravi tudi, da se glede na gledanost - gre za najbolj gledano oddajo na TV Slovenija - oddaja trži sama; denar prihaja od oglasov.

Lombergar: Razlog odpovedi je nova oddaja

»Oddaja Pogledi Slovenije je bila na sporedu tri leta. Pogodba z ustvarjalcema se je iztekla junija 2013. Vodstvo televizije je zato že pri pripravi programsko-poslovnega načrt za leto 2013 predvidelo, da se oddaja jeseni ne nadaljuje, ampak da jo bo septembra 2013 v tem terminu na sporedu nadomestila nova oddaja, ki jo bodo pripravljali novinarji, zaposleni na RTV Slovenija,« je v izjavi za javnost pojasnil direktor televizije Janez Lombergar. 

Pojasnil je tudi, da je medtem zaradi težav pri postavljanju nove oddaje res prišlo do pogovorov o možnosti nadaljevanja oddaje Pogledi Slovenije do konca leta 2013, razmišljali pa so tudi o možnosti podaljšanja pogodbe z njenima ustvarjalcema.

»Kot direktor TV Slovenija sem se po tehtnem premisleku odločil, da bom vztrajal pri realizaciji sprejetega načrta, kar pomeni pri vzpostavitvi načrtovane nove oddaje.«

Gre za prenovljeno oddajo Tarča, ki temelji na raziskovalnem novinarstvu in studijski polemiki. Oddaja bo na sporedu od septembra 2013.