Slike amaterjev, ki bi jih zlahka poslali v Benetke

Deset ljubiteljskih slikarjev je na likovni delavnici ustvarjalo reflektirane avtoportrete, ki nimajo prav veliko skupnega z razvpitim selfiejem.

Objavljeno
18. avgust 2014 16.13
Helena Peternel Pečauer, Panorama
Helena Peternel Pečauer, Panorama
Konec tedna se je v Šmartnem ob Paki končala že 28. likovna delavnica, ki so jo organizirali pri Javnem skladu RS za kulturne dejavnosti (JSKD). Ljubiteljski likovniki so se v Hiši mladih pod mentorstvom akademskega slikarja Dušana Fišerja teden dni posvečali lastni podobi.

Likovna delavnica JSKD ima že dolgo in pestro tradicijo. Triindvajset let je potekala v Goriških brdih, letos pa so se likovni ustvarjalci že petič zbrali v Šmartnem ob Paki. Zaradi specifičnega programa in načina dela je ta delavnica prava posebnost v slovenskem prostoru. Tema je vsako leto drugačna, saj je namen umetniških srečanj raziskovanje in preizkušanje različnih sodobnih likovnih pristopov in praks. Poudarek je vedno na skupinskem delu, v okviru skupaj dogovorjenih formalnih izhodišč pa vsak udeleženec išče svoj individualni izraz. Pri tem je vloga mentorja izjemno pomembna, saj postavlja vprašanja in pomaga pri iskanju odgovorov. Za ustvarjalce so posebne okoliščine, možnost soočenja z ustvarjalno močno osebnostjo in z najnovejšimi tendencami v umetnosti zelo dragocene. Rezultat takšnega ustvarjalnega druženja je razstava, ki je praviloma drugačna od vsega, kar običajno razumemo pod oznako ljubiteljsko slikarstvo.

Deset udeležencev je na letošnjo delavnico v Mladinski center Šmartno ob Paki prišlo že 8. avgusta. »Letošnji odziv je bil izjemen, presegel je vsa pričakovanja. Precej ljubiteljev likovne umetnosti nismo mogli sprejeti. Žal si moramo postaviti neko mejo, ker je delo zelo individualno, strnjeno in naporno, tako da bi bilo delavnico z več udeleženci nemogoče izpeljati. Bilo bi neobvladljivo,« je povedala Andreja Koblar Perko, samostojna strokovna svetovalka za likovno umetnost JSKD. »Niti prostorsko se ne bi izšlo, saj smo si za končno razstavo zamislili instalacijo del v ogromnih formatih. Slike so visoke 190, široke pa 125 centimetrov.

Zaupala nam je še, da je med letošnjimi udeleženci večina upokojencev, da so v povprečju stari več kot 60 let: »Večina se jih vrača na naše delavnice že več let po vrsti, zelo so nam zvesti, le ena udeleženka je prišla letos prvič. Tema je vedno drugačna, zato jim vsako leto znova pomeni velik izziv. Njihova izobrazbena struktura je zelo pestra, v življenju so počeli vse mogoče.«

Tema letošnje delavnice je bila avtoportret. »Ukvarjali smo se z refleksijo ponotranjenega pogleda in s samopodobo kot likovnim izhodiščem. Program smo navezali na raziskovanje lastne podobe skozi subjektiven odnos do sebe, življenja, prostora, družbe, zasebnosti, intimnosti … V bistvu smo na neki način nastavljali ogledala sebi in raziskovali sebe skozi ustvarjalni dialog s samim seboj. V delavnici smo uporabili različne likovne pristope, na primer risanje, slikanje, izdelavo objektov, celo prostorske intervencije, pri tem pa smo želeli dokazati in poudariti, da reflektiran avtoportret nima prav veliko zveze z danes tako zelo razvpitim selfiejem,« je poudaril akademski slikar Dušan Fišer, dolgoletni strokovni mentor likovnih delavnic.

Kako je delati s starejšimi, z upokojenci? Fišer: »Super, odlično! Delali smo po deset, dvanajst ur na dan. Ekipa je že stalna, vsako leto se vsebinsko in tehnično nadgrajuje. Super je delati s starejšimi, ker se ni treba ukvarjati z njihovo psihologijo. Tudi sam sem se od njih veliko naučil. So pa tudi njihova dela nekaj posebnega, saj so zelo razgledani in veliko potujejo ter so na tekočem z umetnostjo. Brez težav bi jih obesili v katero koli galerijo in bi težko kdo opazil, da je delo ustvaril nekdo, ki nima šole. Celo profesionalci so rekli, da bi kakšno delo brez težav lahko poslali na beneški bienale. Včasih se je zgodilo, da smo na naši delavnici ustvarili določeno sliko, potem pa smo nekaj zelo podobnega videli v Benetkah.«

Tudi letošnjo delavnico so konec tedna končali z razstavo v Šmartnem ob Paki, danes pa jo selijo v domžalsko galerijo, kjer si ljubitelji umetnosti mojstrske avtoportrete lahko ogledajo.