Slovenci večinoma zadovoljni z življenjem, a stvari ne gredo v pravo smer

Raziskava Eurobarometer: Precej bolj pesimistični so do gospodarskih razmer in možnosti zaposlovanja.

Objavljeno
24. februar 2015 14.54
vvo-ulica
Je. G., Delo.si
Je. G., Delo.si

Ljubljana/Bruselj - Večina Slovencev (81 %) je zadovoljna s svojim življenjem, vendar pa so kritični do situacije doma. To kažejo rezultati zadnje vseevropske raziskave javnega mnenja Eurobarometer o doživljanju gospodarskih razmer v EU, ki so predstavljeni v nacionalnem poročilu za Slovenijo. Večina, kar 58 % vprašanih, ocenjuje, da stvari v Sloveniji ne gredo v pravo smer, le 9 % Slovencev pa meni, da se stvari odvijajo pravilno.

Pri oceni trenutne nacionalne in evropske gospodarske situacije ter osebne situacije večina Slovencev pozitivno ocenjuje svoj osebni položaj (51 %) in finančno stanje svojega gospodinjstva (60%), so raziskave Eurobarometra.

Slabo zaradi gospodarskega položaja in zaposlovanja

Precej bolj pesimistični so do splošne situacije v Sloveniji, kjer so tako gospodarski položaj kot stanje na področju zaposlovanja večinoma ocenili kot slabo. V splošnem so njihova pričakovanja za naslednjih 12 mesecev relativno nizka in delež pesimistov znatno presega delež tistih, ki na nacionalni ravni v tem času pričakujejo izboljšanje, kaže raziskava.

Da je trenutno najpomembnejša zadeva, s katero se Slovenija sooča, brezposelnost, meni več kot polovica vprašanih Slovencev (57 %). Na drugo mesto vprašani postavljajo gospodarsko situacijo (47 %), četrtina vprašanih (25 %) pa kot najpomembnejšo zadevo navaja javni dolg. Poročilo sicer poudarja, da je v Sloveniji v nasprotju z državljani EU od prejšnjega merjenja spomladi 2014 zaznati optimističen premik glede poteka stvari v državi.

EU v očeh Slovencev »nevtralna«

Evropska unija v očeh Slovencev ohranja nevtralno podobo (44 %), več kot dve tretjini Slovencev (69 %) pa se počuti evropske državljane. Manjši delež vprašanih zaupa evropskim institucijam (Evropski parlament, Evropska komisija in Evropska centralna banka), večina pa jih podpira predloge skupnih evropskih politik in verjame v prihodnost Evropske unije. V primerjavi s predhodnim merjenjem spomladi 2014 se kaže izrazit porast zaupanja v vse tri evropske institucije tako v Sloveniji kot tudi Evropski uniji na splošno. Slovenci menijo, da je EU na pravi poti, da se izvije iz krize, hkrati pa Uniji, ob zavedanju nujnosti nacionalnih reform, pripisujejo tudi vlogo pomembnega igralca v boju proti krizi na globalni ravni, so zapisali na Predstavništvu Evropske komisije v Sloveniji.