»Slovenija bo kmalu začela stopnjevati nadzor na meji s Hrvaško«

Kljub tej napovedi premier Miro Cerar poudarja, da ostaja Slovenija solidarna.

Ma. Ja., STA
sob, 13.02.2016, 17:04

O reševanju krize s prebežniki bodo voditelji članic Evropske unije znova razpravljali prihodnji teden v Bruslju, piše STA. Cerar je pred vrhom previden, si bo pa še naprej prizadeval za skupno rešitev. »Še vedno verjamem, da je možno, da kot EU skupaj storimo tiste korake, ki bodo pomenili uspešen nadzor na zunanjih mejah, da zaustavimo nelegalne migracije, obenem pa Evropa mora biti in je sposobna sprejeti tiste, ki dejansko potrebujejo mednarodno zaščito in pomoč.«

V tej luči je, kot je dejal, podal predlog o okrepljenem nadzoru na makedonsko-grški meji, ki bo tudi tema pogovorov ob zasedanju Evropskega sveta.

Namen predloga je po eni strani zavarovati Zahodni Balkan pred konflikti, po drugi strani pa zmanjšati dotok nelegalnih migracij v Slovenijo in Avstrijo, je dejal Cerar in dodal, da bi na ta način Slovenija lahko učinkovito nadzirala schengensko mejo in zato ne bi bilo treba vzpostavljati mejnega nadzora severneje.

Ljubljana − Slovenija se bo ustrezno odzvala na namere Avstrije, da omeji pritok prebežnikov, in bo kmalu začela na podoben način stopnjevati nadzor na meji s Hrvaško, je v pogovoru za Slovensko tiskovno agencijo napovedal premier Miro Cerar. Slovenija namreč ne more pristati na to, da bi se v državi naenkrat zaustavilo veliko število beguncev, poudarja premier, hkrati pa svari pred ksenofobijo.

Prihodnji tedni bodo za reševanje krize s prebežniki ključni, države severno od nas začenjajo razmišljati o tem, da bi omejile dotok migrantov, in to je močan razlog, da se zadeve lotimo zelo resno, je dejal Cerar. Slovenija je dolžna varovati schengensko mejo in jo učinkovito nadzirati. »To pomeni, da bomo morali v prihodnjih tednih in mesecih nadzor še okrepiti, še zlasti, ker so se kapacitete držav, ki so nad nami, bistveno zmanjšale,« je dejal v pogovoru za STA.

»Če bomo v dogovoru z drugimi državami južno od nas solidarni in uspešni, Avstrija ne bo imela resne potrebe, da bi bistveno zaostrovala nadzor na mejah in to je tudi namen iskanja skupne rešitve, torej, da se ohrani schengen in da se ne povzroča gospodarske škode in škode v meddržavnih odnosih,« je dejal.

V Evropi je po besedah predsednika vlade dozorela zavest o tem, da je nujno izboljšati nadzor na zunanjih mejah, hkrati pa je postalo jasno, da Evropa ne bo mogla več sprejemati nelegalno prispelih migrantov. »To bi ogrozilo ne samo naše sobivanje, ampak tudi njih, saj jim ne moremo zagotoviti človeškega dostojanstva,« je dejal Cerar in opozoril na omejene integracijske zmožnosti evropskih držav.

Enako velja za Slovenijo, pravi − po eni strani mora varovati schengensko mejo in preprečevati nelegalne vstope migrantov, po drugi strani pa mora tistim, ki pomoč potrebujejo, pomagati.

Kot je poudaril premier, ostaja Slovenija solidarna, zavezala se je, da bo po načelih relokacije in preselitve vzela določeno število migrantov. A, kot je opozoril, ne bo mogla v zelo kratkem času vzeti vseh, saj je dnevno soočena z velikim številom migrantov v tranzitu.

V pogovoru za STA je premier Cerar izpostavil tudi, da se Slovenija že več mesecev sooča z migrantsko krizo, kljub temu pa se varnost v državi ni poslabšala. Seveda prihaja do določenih motenj na območjih ob meji, ki pa se jih vlada trudi sanirati, tudi z odškodninami za kmete in druge, ki so bili prizadeti zaradi postavitve ograje na meji s Hrvaško, je dejal.

Je pa premier posvaril pred ksenofobijo. »Nikakor ne sme prevladati prepričanje, da so migranti avtomatično nevarni ali teroristi, veliko ljudi prihaja iz resnične stiske, nekateri v strahu za golo življenje,« je dejal.


Prijavi sovražni govor