Slovenija in Avstrija maja o kranjski klobasi

Ob obisku kmetijskega ministra v Avstriji bo priložnost za pogovor tudi zaščita kranjske klobase.

Objavljeno
26. april 2012 17.51
Posodobljeno
26. april 2012 18.05
J. S. S., Delo.si
J. S. S., Delo.si
Bruselj, Luxembourg - Minister za kmetijstvo in okolje Franc Bogovič se bo 11. maja v Salzburgu udeležil konference o ribogojstvu, kar bo priložnost za pogovore z avstrijskim kolegom o vprašanju registracije kranjske klobase kot zaščitenega proizvoda v EU.

Slovenija želi, da bi bila kranjska klobasa zaščiten slovenski proizvod v EU, in sicer jo želi registrirati kot zaščiteno označbo porekla. Vendar na Dunaju nasprotujejo temu, da bi bila ta oznaka dovoljena samo v Sloveniji, ker se uporablja tudi v Avstriji.

Na ministrstvu za kmetijstvo in okolje so v začetku meseca pojasnili, da je Evropska komisija v uradnem listu EU februarja objavila vlogo za registracijo kranjske klobase. S tem je začel teči šestmesečni rok, v katerem lahko članice unije in tretje države podajo ugovore na vlogo. Avstrija je napovedala, da bo to možnost izkoristila.

Komisija bo ugovore zbirala do 18. avgusta in nato presodila, ali so utemeljeni. Potem bo udeležene države pozvala, naj se v roku šestih mesecev dogovorijo glede ugovorov. Če države ne dosežejo dogovora, o vlogi ponovno odloča komisija s pomočjo strokovnega odbora.