Slovenija in Španija, prijateljici

Pobuda o mediaciji v Sredozemlju je pomemben prispevek k promociji miru.

Objavljeno
11. marec 2014 17.48
Mbarka Bouaida,Karl Erjavec in Jose Manuel Garcia-Margallo,Ljubljana Slovenija 11.03.2014
Mimi Podkrižnik, zunanja politika
Mimi Podkrižnik, zunanja politika
Dialog je temeljna preventiva in mediacija eno najprimernejših in najustreznejših orodij, s katerim bi se morali lotevati konfliktnih situacij. S temi besedami je mogoče povzeti bistvo mednarodnega seminarja, ki je na Brdu pri Kranju potekal pod naslovom Spodbujanje kulture mediacije in preprečevanja konfliktov v Sredozemlju. 

Razmislek, spoštovanje in poslušanje drugega, dialog, soglasje ... so pot za rešitev mnogih problematik in sporov, poudarjajo v Španiji in Maroku – državah, ki stojita za Pobudo o mediaciji v Sredozemlju. K njej je pristopilo približno trideset držav, tudi Slovenija, ki je danes, med drugim, gostila španskega ministra za zunanje zadeve Joséja Manuela García-Margalla in maroško delegirano zunanjo ministrico Mbarko Bouaida. Dogodek naj bi bil slovenski prispevek k promociji miru in stabilnosti, k miroljubnemu reševanju sporov in sploh strpnemu pristopanju k odprtim vprašanjem, ki jih v Sredozemlju ni malo. Kakor je poudaril minister Margallo se na jugu Mediterana, s katerim je Španija močno kulturno povezana, soočajo s korenitimi spremembami režimov. Konfliktov in nasilja ni malo, prav mediacija pa je lahko učinkovita alternativa nasilju, vojaškim posegom ... Zgled družbam, ki so se iz arabske pomladi prevesile v islamistično zimo, je Maroko, kjer po besedah ministrice Bouaida ne manjka primerov dobre prakse: posodobitev ustave, krepitev vloge žensk in mladih, primeri mediacije na različnih ravneh ...

Obisk španskega ministra je bila hkrati priložnost za poglobitev odnosov med Slovenijo in Španijo, ki so, kakor je dejal minister Karl Erjavec, »dobri in prijateljski«. »Odprtih vprašanj ni, državi zagovarjata enake vrednote: od spoštovanja človekovih pravic in vladavine prava do skrbi za okolje ...«. Medtem ko je sodelovanje že sedaj odlično v kulturi in izobraževanju, ga kaže poglabljati na gospodarskem področju, kjer je potenciala veliko. Močno špansko gospodarstvo je lahko most do drugih tržišč, v Latinski Ameriki, na primer, po drugi strani utegne biti tudi Slovenija ključna za španski ekonomski prodor na Zahodni Balkan in še na vzhodne trge, v Rusijo, denimo. Kakor slovenski minister je bil tudi španski gost jasen, da je »trgovinska izmenjava preskromna, čeprav je v zadnjem letu opažati izboljšanje«. Poudaril je še, kako se je v krizi, iz katere se Španija že izvija, pokazalo, da je politika varčevanja pomembna, a nujno je vztrajati pri gospodarski rasti, konkurenčnosti, solidarnosti, zaposlovanju (mladih), pri oblikovanju bančne unije, ohranjanju blaginje kot prepoznavne znamke EU. Seveda se postavlja tudi vprašanje varnosti – danes je deseta obletnica terorističnih napadov v Madridu –, toda v Španiji nič bolj kakor kje drugje. »Varnost je pri nas na visoki ravni,« ni namreč nepomembno, da okrog 45-milijonsko državo vsako leto obišče še 60 milijonov turistov.

Ministra sta se dotaknila tudi več aktualnih kriznih vprašanj: od Ukrajine do Sirije pa razmer na Zahodnem Balkanu in prihodnosti EU. Pri ukrajinski problematiki je gostitelj poudaril, da Slovenija zagovarja politični dialog in ima jasno stališče: »zagovarjamo celovitost, nedotakljivost ukrajinskega ozemlja«. »Priznali smo novo ukrajinsko vlado, seveda pa mora ukrajinska oblast spoštovati človekove pravice vseh državljanov na celotnem teritoriju ... Po zadnjih dogodkih na Krimu nisem prepričan, da bo mogoče ubraniti teritorialno celovitost.« S španske strani je bilo prav tako slišati, kako obsojajo kot nezakonit vsak referendum, ki bi spremenil teritorialno integriteto Ukrajine. Ustava da je jasna, Krim je del Ukrajine, referendum ne more biti veljaven, saj je proti ustavi kakor tudi proti mednarodnemu pravu in določbam. »Španija obsoja vsako kršitev ozemeljske integritete Ukrajine«.

José Manuel García-Margallo je velik zagovornik evropske ideje (aktiven je v skupini za prihodnost Evrope) in je tudi prvi zunanji minister Španije, ki je obiskal našo državo. Z obiskom na še višji ravni smo bili počaščeni leta 2002, ko smo gostili kralja Juana Carlosa in kraljico Sofijo. Ob tokratnem ministrskem obisku se je pri nas mudila tudi gospodarska delegacija.