Slovenija kršila evropske predpise

Sodišče EU potrdilo, da so v Bukovžlaku in Stari Cinkarni nezakonito odlagali nevarne odpadke in da zamujajo z njihovo odstranitvijo

Objavljeno
20. julij 2015 21.03
Deponije Celje
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje
Celje – Senat Sodišča EU je pod predsedovanjem Marka Ilešiča v tožbi evropske komisije razsodil, da je Slovenija kršila evropske predpise, ko je dopustila oziroma ni pravočasno odstranila nezakonitih odpadkov v Bukovžlaku in zemeljskih izkopov z nevarnimi snovmi na gradbišču Gaberje jug na območju Stare Cinkarne. Na obeh lokacijah gre za odpadke, ki so nastali z vednostjo in v primeru Gaberja jug tudi po naročilu Mestne občine Celje (MOC).



Deponija Bukovžlak na parceli 115/1 v katastrski občini Teharje je prav tista, za katero smo prejšnji teden razkrili, da so pod njo tudi grobovi oziroma grobišča žrtev povojnih pobojev. A sodišče s tem ni bilo seznanjeno. Je pa odločalo v kršitvi predpisov EU in ugotovilo, da je Slovenija odobrila vnos zemeljskega izkopa na Bukovžlak, pri tem pa ni preprečila, da ne bi bili tam odloženi tudi drugi odpadki. Ko so bili nevarni odpadki odkriti, pa ni zagotovila njihove odstranitve.

Drugi del sodbe sodišča ugotavlja, da aprila 2009 Slovenija tudi ni odstranila nevarnih odpadkov, ko je MOC na območju Stare Cinkarne gradila komunalno infrastrukturo za poslovno cono Gaberje jug. Sodba ne omenja, da MOC zdaj na svoje stroške območje sanira, a pri tem zamuja. V Bukovžlaku, kjer povzročiteljev onesnaženja doslej niso odkrili, bo stroške najverjetneje prevzel proračun, a saniranje se še ni začelo.

Odlagališči nevarni za zdravje

Prav zaradi ravnanja Slovenije in zamud po tistem, ko je evropska komisija Slovenijo opozorila na obe nezakoniti odlagališči nevarnih odpadkov, se je komisija odločila za tožbo proti Sloveniji na Sodišču EU. Po prepričanju komisije, kar je zdaj potrdilo sodišče, odlagališči resno ogrožata zdravje ljudi in okolje. Na obeh odlagališčih so bile namreč izmerjene visoke ravni strupenih težkih kovin. Komisija je postopke za ugotavljanje kršitev začela leta 2012. Leto kasneje je Slovenija priznala resnost težav v Bukovžlaku ter predložila načrt za čiščenje odpadkov v bližini Celja in v Bukovžlaku. Vendar se ga ni držala.

Na ministrstvu za okolje in prostor so včeraj pojasnili, da pričakujejo poziv komisije, da naj jo v dveh mesecih obvestijo o ukrepih Slovenije za uskladitev z zahtevami sodbe ter o načrtu za izvršitev sodbe. Če tega Slovenija ne bo naredila, lahko komisija postopek nadaljuje z opominom in zagrozi z denarno kaznijo.

Ljudje ogorčeni

Ostro pa so se na sodbo že odzvali v Civilnih iniciativah Celja (CIC). »Ministrstvo za okolje in prostor, lokalno oblast, inšpekcijo za okolje in ostale pristojne obtožujemo nesposobnosti, ker ne zaščitijo okolje in zdravja ljudi, ker ne odstranijo nevarnih odpadkov iz našega okolja in ne sprejmejo ukrepov za zmanjšanje tveganja za zdravje prebivalstva,« je dejal predstavnik CIC Boris Šuštar. Spomnimo, da so CIC same naročile in plačale dve analizi odpadkov v Bukovžlaku in obe sta potrdili nevarnost odpadkov. Komisija je njihove podatke sprejela kot verodostojne, obenem pa je ugotovila tudi škodljiv vpliv na reke Hudinjo, Voglajno, Savinjo in na podtalnico.