Slovenija - manj domačih in več tujih turistov

Tuji turisti so pri nas decembra ustvarili 52 odstotkov vseh turističnih prenočitev, največ je bilo gostov iz Italije.

Objavljeno
25. februar 2013 12.40
jpo*Terme Radenci
K. V., Delo.si; STA
K. V., Delo.si; STA

V slovenskih turističnih nastanitvenih objektih so decembra zabeležili 182.000 prihodov turistov in nekaj več kot 484.000 nočitev, navaja Slovenska tiskovna agencija.

Domačih turistov je bilo tri odstotke manj, tujih pa za dva odstotka več kot v enakem obdobju leto prej. Turisti so večinoma prenočili v hotelih, povprečno so prenočili 2,7-krat, največ pa je bilo gostov iz Italije.

Tuji turisti so pri nas decembra ustvarili 52 odstotkov vseh turističnih prenočitev. Največje deleže nočitev tujih turistov so prispevali turisti iz Italije (36 odstotkov), Avstrije (11 odstotkov), Hrvaške (10 odstotkov), Nemčije (šest odstotkov), Rusije in Srbije (po pet odstotkov) ter Madžarske in Velike Britanije (po tri odstotke), kažejo podatki državnega statističnega urada.

Rusi so v primerjavi z enakim mesecem prej decembra povečali število nočitev za 64 odstotkov, Madžari za 55 odstotkov, Nemci za 25 odstotkov, turisti iz Velike Britanije pa so ustvarili za osem odstotkov več nočitev.

Manj nočitev kot leto prej so ustvarili turisti iz Srbije (za 11 odstotkov manj), približno enako število prenočitev kot leto prej pa turisti iz Italije.

Turizem v prestolnici

V Ljubljani so decembra zabeležili sedem odstotkov več prihodov in nočitev turistov. Prestolnica je zabeležila tudi enajst odstotkov vseh nočitev turistov, kar tretjin gostov pa je bila Italijanov.

Največ vseh nočitev turistov so decembra zabeležile zdraviliške občine (40 odstotkov), sledile so gorske občine (23 odstotkov) in obmorske občine (14 odstotkov). Delež nočitev tujih turistov je bil največji v občini Ljubljana, 92-odstoten.

Največ, 72 odstotkov vseh nočitev turistov, so decembra zabeležili v hotelih, v apartmajskih in počitniških naseljih jih je bilo sedem odstotkov, v kampih pa pet odstotkov.

Turisti so decembra prenočevali v Sloveniji povprečno 2,7-krat (domači turisti trikrat, tuji turisti pa 2,4-krat).

Turisti iz Rusije so prenočevali povprečno 4,5-krat, turisti iz Velike Britanije 3,4-krat, turisti iz Nemčije 3,1-krat, turisti iz Madžarske 2,8-krat, turisti iz Avstrije 2,7-krat, turisti iz Hrvaške pa 2,5-krat.

Povprečno najdlje so se turisti zadrževali v zdraviliških občinah, in sicer so tam prenočili povprečno 3,4-krat.