Slovenija med finalistkami za nagrado National Geographica

Slovenija je bila izbrana za finalistko v tekmovanju za nagrade National Geographica na področju trajnostnega turizma.

Objavljeno
02. december 2016 19.22
Posodobljeno
04. december 2016 10.00
A. S. H., STA
A. S. H., STA
Ljubljana - Slovenija je bila ta teden izbrana za finalistko v tekmovanju za nagrade National Geographica na področju trajnostnega turizma World Legacy Awards. Zmagovalec bo razglašen na mednarodni turistični borzi ITB Berlin marca prihodnje leto, so sporočili iz Slovenske turistične organizacije (STO).

Nagrade World Legacy Awards po navedbah National Geographica prejmejo podjetja, organizacije ali destinacije, ki spodbujajo pozitivno transformacijo turistične panoge ter izkazujejo voditeljsko in vizionarsko vlogo na področju najboljših praks trajnostnega turizma.

Organizacija jih podeljuje v petih kategorijah: spreminjanje Zemlje (Earth Changers), čut za destinacijo (Sense of Place), ohranjanje narave (Conserving the Natural World), vključevanja skupnosti (Engaging Communities) in destinacijski voditelji (Destination Leadership).

STO oziroma Slovenija se za nagrado potegujeta v slednji kategoriji, kjer ocenjevanje temelji na trajnostnih praksah, okolju prijaznih pobudah ter zaščiti naravnega okolja in kulturne dediščine. Slovenija se je med tri finalistke uvrstila po uspešni prijavi in uspešno prestanem procesu ocenjevanja, ki je vključeval tudi štiridnevno ocenjevanje v Sloveniji. Ob njej sta finalista še kenijski Segera Retreat in ameriški Riverwind Foundation iz Jackson Holea.

Direktorica STO Maja Pak je spomnila, da je Slovenija trajnostni razvoj v turizmu opredelila kot edino pravo pot za prihodnost. Na tem področju je STO med drugim razvila certifikacijsko shemo Slovenia Green, ki prepoznava zelene destinacije in pobudnike ter krepi ugled Slovenije kot zelene, butične, trajnostno naravnane turistične destinacije.

»Naša prizadevanja v tujini niso ostala neopažena in uvrstitev Slovenije med finalistke priznanja Destination Leadership, uglednega in mednarodno priznanega medija National Geographic, to dodano potrjuje,« je dodala Pakova.