Madžarska ponoči zaprla mejo, v Sloveniji že prvi begunci

Predstavnica UNHCR Caroline Vanburen je pohvalila pogoje v Gruškovju in dodala, da se je vlada dobro pripravila na razmere.

Objavljeno
16. oktober 2015 20.18
EUROPE-MIGRANTS/HUNGARY
J. P., Ma. F., Delo.si, STA
J. P., Ma. F., Delo.si, STA

Ljubljana - Madžarska je v skladu z napovedjo malo pred 1. uro zjutraj zaprla mejo s Hrvaško. Slovenija se zato pripravlja na prihod novega vala beguncev.

V Petišovce prispelo 300 beguncev

Iz Hrvaške je na mejni prehod Petišovci prispelo šest avtobusov z okoli 300 begunci. Kot smo izvedeli, je velik šotor za začasno namestitev beguncev že pripravljen. Zdaj poteka popisovanje, po naših informacijah pa jih bodo nato odpeljali v zbirni center v Šentilj.

Tudi na mejni prehod Gruškovje so prispeli prvi avtobusi z begunci. Kot je povedala predstavnica Visokega komisariata ZN za begunce (UNHCR) v srednji Evropi Caroline Vanburen, jih bodo na tukajšnjem registracijskem centru popisali, nato pa razvozili v različne namestitvene centre po državi. Skupine se bodo tukaj zadržale le nekaj ur.

Begunci po njenih besedah prihajajo v dobrem stanju, ob prihodu dobijo hrano, vodo, odeje v šotorih, saj je danes razmeroma hladno, takoj ko bodo opravili z registracijo, pa bodo preseljeni v druge namestitvene centre. Ob tem je pohvalila pogoje v Gruškovju in dodala, da se je vlada očitno, za razliko od nekaterih drugih držav, v tednih pred prihodom dobro pripravila na razmere.

Na Gruškovju trenutno po njenih besedah dela devet predstavnikov UNHCR, pridružilo se jim bo tudi nekaj kolegov iz Hrvaške, ostali njihovi predstavniki pa so razporejeni tudi v Petišovce.

»Vse je pod nadzorom. Imamo pet sob, v katerih poteka registracija. Ne vem točno povedati, kako dolgo bodo tukaj, a stvari potekajo tekoče. Zagotovo tukaj ne bodo prenočili,« je dejala Vanburnova.

Ob prihodu prvih beguncev na Gruškovju sicer poteka vse mirno, prisotni so policisti in civilna zaščita, naslednjo skupino pa pričakujejo v popoldanskem času.

Eden od beguncev iz Iraka Mohamed je povedal, da je prišel preko Turčije in Grčije, z razmerami v Sloveniji pa da je zelo zadovoljen, saj na poti ni bilo vselej tako. S petčlansko družino, v kateri ima tudi nekajletno hči Rodino, si želi v Nemčijo, kjer živi njegov stric, doma ima starše, ki bi jih pozneje prav tako rad pripeljal k sebi.

V Botovu namestili bodečo žico

Kot poroča hrvaška tiskovna agencija Hina, je kakih 30 madžarskih vojakov približno 20 minut pred 1. uro zjutraj pri neuradnem mejnem prehodu s Hrvaško Botovo namestilo bodečo žico in ga zaprlo.

Tiskovni predstavnik madžarske vlade Zoltan Kovacs je za francosko tiskovno agencijo AFP pojasnil, da so zeleno mejo zaprli za ekonomske migrante, da pa je mejo še vedno mogoče zakonito prečkati, prečkajo pa jo lahko tudi tisti, ki bodo zaprosili za azil. Uradna mejna prehoda Beremend in Letenje ostajata odprta za tiste z veljavnimi dokumenti, je dodal.

Slovenija je v včeraj proti meji že napotila okrepljene policijske enote, danes pa bo zasedal tudi Svet za nacionalno varnost.

Odločitev Madžarske, da s polnočjo zapre mejo s Hrvaško, po besedah zunanjega ministra Karla Erjavca za našo državo ni presenečenje, saj so na ta scenarij pripravljeni. Glavni cilj zdaj je, da se zagotovi varnost in red v Sloveniji ter ustrezno obravnavo migrantov, je dejal Erjavec na včerajšnji novinarski konferenci.

Hrvaška začela izvajati plan C

Hrvaški notranji minister Ranko Ostojić je včeraj v Opatovcu novinarjem potrdil, da bo Hrvaška začela izvajati svoj plan C ter begunce preusmerjati proti Sloveniji na tri mejne prehode. Gre za železniški in cestni mejni prehod v Murskem Središću (Petišovci) ter mejni prehod Macelj (Gruškovje).

Begunski koridor bomo preusmerili proti Sloveniji, potem ko je Madžarska napovedala, da ne bo več sprejemala migrantov in beguncev, ki smo jih prevažali proti Madžarski, je izjavil Ostojić novinarjem. Povedal je, da na ta način Hrvaška začenja izvajati plan C, o katerem ni bilo dogovora s Slovenijo, ker je to hrvaški načrt, je izjavo povzela hrvaška televizija (HTV).

Dodal je, da »dokler bosta Nemčija in Avstrija sprejemali migrante, bo tudi Slovenija sprejemala ljudi, ki so bili na Hrvaškem in so se napotili proti schengnu«.

Povedal je, da bodo v skladu z dogovorom med hrvaško in slovensko policijo begunce prepeljali do Petišovcev in Gruškovja. Zaenkrat naj bi Slovenija sprejela 300 ljudi na Gruškovju, 300 na cestnem mejnem prehodu Petišovci in 1200 na železniškem mejnem prehodu Petišovci, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina.

Pusić: Slovenija edina alternativna možnost

Kot je kasneje za dnevnik HTV dejala hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić, bo po zaprtju madžarske meje s Hrvaško Slovenija edina alternativna možnost za njihovo pot na Zahod. Zatrdila je, da se bo Hrvaška s Slovenijo dogovarjala glede števila beguncev, ki jih lahko sprejme.

Tudi Pusićeva je potrdila, da je načrt C dejansko hrvaški in ne hrvaško-slovenski, podrobnosti o njem pa ni predstavila niti ona.

Če bosta mejo za migrante zaprli Nemčija in Avstrija, »takrat bo morala mejo zapreti tudi Hrvaška, saj nima alternative«, je še dodala po poročanju Hine.

Železniški potniški promet s Hrvaško do nadaljnjega prekinjen

Slovenske železnice so po navodilu državnih organov včeraj ob 19.30 prekinile potniški železniški promet s Hrvaško, so za STA pojasnili v Slovenskih železnicah. Enako so Slovenske železnice storile tudi ob prvem valu prihoda beguncev.

Do kdaj bo železniški potniški promet s Hrvaško prekinjen, še ni jasno. Ob tem pa na Slovenskih železnicah zatrjujejo, da bodo uredili nadomestni prevoz.

Nadzor na meji krepi tudi Avstrija

Na avstrijskem Koroškem bodo spričo razvoja dogodkov na Hrvaškem in Madžarskem še okrepili mejni nadzor. Medtem ko so tega doslej izvajali le na mejnih prehodih pri predoru Karavanke in prelazu Ljubelj, bodo nadzor v soboto zvečer še razširili. Podobne ukrepe načrtujejo tudi za avstrijsko Štajersko, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Nevladne organizacije pripravljene na večje število beguncev

Rdeči križ Slovenije, Slovenska karitas in Slovenska filantropija so pripravljene na morebiten večji prihod beguncev potem, ko bo Madžarska opolnoči zaprla zeleno mejo s Hrvaško, in so v tesnem stiku s civilno zaščito. V pripravljenosti so tudi njihovi prostovoljci, predvsem so na voljo za pomoč v sprejemnih centrih ob meji s Hrvaško.

Tudi na Slovenskih železnicah zatrjujejo, da so pripravljeni na val prebežnikov. Kot so pojasnili za STA, imajo pripravljene dodatne vagone in avtobuse za prevoz prebežnikov v namestitvene centre, vse aktivnosti pa bodo izvajali v sodelovanju s policijo. Z morebitno odločitvijo o ustavitvi potniškega železniškega prometa s Hrvaško niso seznanjeni.

Horvat: Za zdaj premalo informacij za zaprtje meje

Predsedniku odbora DZ za zunanjo politiko Jožefu Horvatu niso poznani razlogi za odločitev Madžarske za zaprtje meje s Hrvaško. Če bosta meje zaprli še Nemčija in Avstrija, tudi Sloveniji po besedah Horvata ne preostane drugega, kot da stori enako. A v tem trenutku po tem še ne vidi potrebe, ker nimajo dovolj informacij glede dogajanja.

Kot je dejal Jožef Horvat (NSi) za STA, so bile gotovo pomembne razprave na vrhu EU. A sami po njegovih besedah nimajo informacij, da bi Avstrija in Nemčija ukrepali podobno, kot se je odločila Madžarska.

V tem primeru bi bilo po njegovem mnenju logično, da bi Slovenija tudi razmišljala o zaprtju meja, saj Slovenija preprosto nima kapacitet, da bi sprejela nekaj deset tisoč beguncev. A v tem trenutku o zaprtju meja Horvat še ne bi govoril, ker želi tudi počakati na sobotno zasedanje Sveta za nacionalno varnost.

Milanović in Cerar v stalnem stiku

»Hrvaški premier Zoran Milanović je v stalnem stiku s slovenskim kolegom Mirom Cerarjem in sta se po četrtkovem pogovoru v Bruslju tudi včeraj večkrat slišala po telefonu glede begunske krize,« je za STA potrdil tiskovni predstavnik hrvaške vlade Nikola Jelić.

Janša pozval k zaprtju meje

V poslanskih klopeh so različna stališča glede napovedi Madžarske za zaprtje zelene meje s Hrvaško in ukrepov Slovenije. Prvak SDS Janez Janša je na twitterju vlado pozval, naj sprejme enak ukrep kot Madžarska. Za ZL zaprtje meja ne pride v poštev, Bojan Dobovšek pa svari, da če beguncem k cilju ne bodo pomagale države, jim bo organiziran kriminal.