Slovenija postala pridružena članica Evropske vesoljske agencije

Potrditev statusa pridružene članice za Slovenijo pomeni korak bližje polnopravnemu članstvu v ESA.

Objavljeno
02. december 2016 11.21
GERMANU-EUROPE-SPACE-ESA-COMET-ROSETTA
Mo. Č., STA
Mo. Č., STA

Ljubljana − Svet Evropske vesoljske agencije (ESA) je na včerajšnjem zasedanju v Lucernu soglasno potrdil status Slovenije kot pridružene članice agencije. Sporazum je sicer minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek podpisal že julija na sedežu agencije v Parizu.

Potrditev statusa pridružene članice za Slovenijo pomeni korak bliže polnopravnemu članstvu v ESA, so v sporočilu za javnost zapisali na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, poroča STA

Po besedah državnega sekretarja na gospodarskem ministrstvu Aleša Cantaruttija bo članstvo Sloveniji omogočilo dostop do vseh programov agencije − Slovenija bo lahko nastopala kot nosilka izbranih opcijskih programov ter kot podizvajalka preostalih programov. Cantarutti je tudi napovedal sodelovanje Slovenije v treh opcijskih programih, in sicer v splošnem tehnološkem programu, programu opazovanja Zemlje ter znanstvenem programu Prodex.

S sklenitvijo sporazuma se bo okrepilo tudi poslovno povezovanje podjetij vesoljske industrije ne le na evropski, ampak tudi na globalni ravni. Slovenskim podjetjem bo sporazum omogočil razvoj novih produktov z visoko dodano vrednostjo in dodatno diverzifikacijo prodajnih portfeljev na področju vesoljske tehnologije in z njo povezanih tehnoloških področij. 

Sporazum bo prinesel tudi nova delovna mesta, rast gospodarstva skozi širitev na nov trg in uvajanje novih tehnologij, ki jih brez povezave z vesoljskimi tehnologijami sploh ne bi bilo, je nekaj prednosti sporazuma še izpostavil Cantarutti.

Sodelovanje z agencijo predstavlja referenco in odskočno desko na tujih trgih tudi za slovenska podjetja, saj sodelovanje v Evropski vesoljski agenciji izkazuje kakovost produktov podjetij, pa tudi sposobnost izvajanja zahtevnih projektov ter reševanja visokotehnoloških problemov.

ESA ima 22 članic, in sicer 20 držav članic Evropske unije ter Norveško in Švico.