Slovenija vabi nemške investitorje

Najbolj zanimiva so področja energetike, logistike, zavarovalništva in finančnih instrumentov pa tudi avtomobilske industrije.

Objavljeno
26. oktober 2013 23.18
Nogomet
Katja Željan, Nova Gorica
Katja Željan, Nova Gorica
Koper – »Prvi znaki okrevanja slovenskega gospodarstva so že vidni, vendar je to šele začetek. Sicer pa naša vlada dobro ve, kaj je treba narediti in kako, predvsem pa razume, da moramo to narediti ne zaradi zunanjih pritiskov, ampak zaradi nas samih,« je na včerajšnjem poslovnem kosilu v organizaciji Deloitte SheXO kluba Slovenija v Kopru poudarila premierka Alenka Bratušek.

Po njenih besedah bodo med prednostnimi nalogami Slovenije v prihodnje stabilizacija bančnega sistema in konsolidacija javnih financ, prav tako naj bi v državi povečali tuje naložbe. Premierka je napovedala tudi, da bo privatizacija državnih podjetij potekala s transparentnimi javnimi ponudbami, pri čemer bodo dali prednost strateškim partnerjem, ki bodo pokazali interes za dolgoročno navzočnost in ki imajo za ta podjetja trdne razvojne načrte. Prav tako bo vlada organizirala investicijske konference v nekaterih evropskih poslovnih središčih, med katerimi bo tudi nemški Düsseldorf. Da je slovenski trg za Nemce zanimiv prav zaradi privatizacije nekaterih državnih podjetij, najbrž ni treba posebej poudarjati. »Seveda pospešeno iščemo najboljše možnosti investiranja v Sloveniji. Edina možnost je trenutno javni promet,« pravi Bo Karlsson, predsednik uprave Arrive Slovenija, ki spada v skupino Deutsche Bahn. Ali se Deutsche Bahn resnično zanima za sodelovanje z Luko Koper in gradnjo drugega tira Divača–Koper, novinarji včeraj nismo mogli izvedeti. Po besedah Gertrud Rantzen, predsednice Slovensko-nemške gospodarske zbornice, so za Nemce v Sloveniji najbolj zanimiva področja energetike, logistike in logističnih centrov, zavarovalništva in finančnih instrumentov pa tudi avtomobilske industrije.

»Sodelovanje med Slovenijo in Nemčijo je že tradicionalno zelo dobro. Letos v Nemčijo še vedno več izvozimo, kakor od tam uvozimo. To pomeni, da imamo zunanjetrgovinski presežek, na katerega smo lahko zelo ponosni. Prihajajo tudi dobre vesti z nemškega avtomobilskega trga, slovenska podjetja pa so zelo pomembni dobavitelji za nemško avtomobilsko industrijo,« je opozorila Marta Kos Marko, slovenska veleposlanica v Nemčiji. Dodala je, da je nemških naložb v Sloveniji že kar nekaj, več kot 630 nemških podjetij pa ima trenutno lastništvo oziroma solastništvo v slovenskih podjetjih. »Tega bi bilo lahko veliko več, tako da si obetamo, da bo katero od nemških podjetij stopilo v proces privatizacije slovenskih podjetij, ki so zdaj v prodaji,« je še dodala.

Približno 30 predstavnikov nemškega in slovenskega gospodarstva, skupaj s premierko Bratuškovo, si je po kosilu na Bonifiki ogledalo še žensko nogometno kvalifikacijsko tekmo za FIFA svetovno prvenstvo 2015 med reprezentancama Slovenije in Nemčije.